Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Надзвичайно цікаво: на Тернопільщині під час ремонту даху церкви знайшли архів, який був захований від росіян під час Другої Світової Війни

У селі Загір’я Залозецької громади презентували метричний архів, виявлений під час ремонтних робіт даху церкви кілька років тому.

Про це повідомив на своїй фейсбук-сторінці директор Залозецького краєзнавчого музею Василь Ільчишин.

Архів складається із книг та документів які охоплюють період з 1784 по 1942 роки. Це книги шлюбів, хрещень, народжень, смертей жителів села Загір’я. Аналітичний і науковий аналіз провів Петро Карий, дослідник історії та уродженець села Загір’я.

Презентація відбулась в церкві села за підтримки отця Михайла Підгородецького, який є активним громадським діячем села і цінителем його історії.

Приємно, що зустріч відбулась у стінах давнього і не менш історичного храму села, який свого часу відвідував митрополит Шептицький, про що є записи серед документів. В архіві є багато різних цікавих документів, окрім метричних книг, навіть гравюра портрета Тараса Шевченка початку ХХ століття. На зустрічі було багато жителів села, як то кажуть: «від старого до малого», вчителі місцевої школи і староста Галина Кара. Слід зазначити, що село Загір’я на Залозеччині є прикладом злагодженої співпраці і роботи громадськості, духовенства, освітян, культури у суспільній та громадській роботі! Символічно, що архів був захований в часи Другої світової війни, від рук російських «визволителів», саме в той час, коли зароджувався повстанський рух , – пише Василь Ільчишин.

За його словами, по метричних книгах можна було ідентифікувати усіх родичів затриманих повстанців.

Попереду ще багато роботи щодо оцифрування і впорядкування, але в недалекому майбутньому це стане родзинкою села і сільського музею. А місцеву молодь це спонукатиме до вивчення і цінування власної історії, не тільки свого роду, але й села і України, – розповів директор.

Куріння в громадських місцях: на Тернопільщині склали майже 700 адмінматеріалів

Масові обстріли України: жителів Тернопільщини просять залишатися в укриттях