Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Потужність вентилятора у ванній кімнаті: що потрібно знати для грамотного вибору

Ванна та туалет — кімнати, що відрізняються специфічним мікрокліматом: тут часто виникають перепади температури та вологості, з’являється конденсат. Саме тому хороша вентиляція у ванній є необхідністю: завдяки витяжці параметри повітря швидко повертатимуться до сприятливих показників. Але щоб вентиляція справлялася з обсягами, і могла підтримувати комфортний склад повітря в приміщенні, важливо правильно підібрати потужність вентилятора у ванну. Як це зробити? Читайте нижче у нашій статті.

Потужність вентилятора у ванній кімнаті: що потрібно знати для грамотного вибору

Канальні вентилятори для ванної кімнати. Джерело – https://shop.alterair.ua/ru/ventiljacija/ventiljatory/kanalnye-ventiljatory

Для чого потрібний витяжний вентилятор у ванній

Кожен житловий будинок оснащений природною вентиляцією на кухні та у ванній. Її можна побачити у вигляді отдушин під стелею — вони ведуть у вентиляційний канал, який відводить відпрацьоване вологе повітря з приміщень. Така вентиляція змінює свою потужність залежно від природних факторів, а отже, практично безконтрольна.

Щоб забезпечити приміщення стабільною, продуктивною вентиляцією, у вентканал встановлюють витяжний вентилятор: прилад контролюватиме вологість, швидкість переміщення та склад повітря. Таким чином, досягти сприятливого мікроклімату у ванній буде набагато простіше.

Від чого залежить потужність вентилятора?

Продуктивність витяжки можна дізнатися у тих. паспорт до пристрою; на неї впливає ціла низка факторів, у тому числі:

  • Діаметр приладу та переріз каналу повітроводу;
  • Тип конструкції вентилятора;
  • Діаметр крильчатки, розмір та форма лопатей;
  • Потужність двигуна;
  • Аеродинамічні особливості вентиляції;
  • Напруга у мережі тощо.

Потужність вентилятора у ванну: формула та приклад розрахунку

Перед тим, як розрахувати потужність вентилятора, необхідно звернутися до СанПіН: там ви знайдете актуальні значення кратності повітрообміну для кожної кімнати будинку. Ми не наводитимемо таблиці в рамках цієї статті, тому просто візьмемо середнє значення кратності для санвузла – 8. Також потрібно заздалегідь виміряти кубатуру приміщення.

Для прикладу, підберемо витяжний вентилятор для ванної 3×4 метри, з висотою стелі 2,5 метра. Застосовуємо формулу: P = V × k, де

  • P – потужність приладу, що шукається (куб.м/год);
  • V – об’єм ванної (куб.м)
  • k – кратність повітрообміну.
  1. Знаходимо об’єм приміщення: 3×4×2,5 = 30 куб.м.
  2. Розраховуємо вентилятор: 30×8 = 240 куб.м/год.

Приклади потужних та якісних вентиляторів для ванної

  1. Вентилятор Maico (ECA 150 iPro) – практично безшумний прилад, який можна встановлювати навіть у спальні. Система обробляє до 250 м3 повітря за годину, має кілька режимів роботи, які може контролювати вбудована автоматика.
  2. Soler & Palau (HV-300 RC) – просунута система, яка може працювати як на витяжку, так і на приплив. Вентилятор встановлюється на вікно та обробляє від 750 до 1100 куб.м/год у режимі витяжки, та до 700 куб.м/год у режимі припливної вентиляції.
  3. Vortice Vario (I 300/12 ARI LL S) – потужний, надійний та тихий осьовий вентилятор, який може витрачати до 1750 куб.м. повітря за 1 годину (в режимі витяжної чи припливної вентиляції).

Потужність вентилятора у ванній кімнаті: що потрібно знати для грамотного вибору

Вибираємо витяжний вентилятор у ванну кімнату: на що звернути увагу?

Вентиляція, як і інші комунікації в будинку, це складна система: її проєктування та встановлення здається простими лише на перший погляд. Для тих, хто хоче бути впевненим у результаті, ми рекомендуємо звернутися в кліматичну компанію. Тут вам допоможуть у всьому: від підбору концепції до її реалізації на об’єкті.

Але якщо ви вирішили купити обладнання самостійно, уважно вивчіть характеристики пристрою, щоб після встановлення система виправдала ваші очікування. Ключовими для покупця будуть:

  • Продуктивність: про те, як розрахувати необхідну потужність вентилятора, ми писали вище;
  • Розмір та форма приладу підбираються відповідно до характеру повітроводів;
  • Ванна кімната – це волога кімната, а вентилятор працює на електриці. Тому, якщо ви хочете встановити вентилятор прямо над душовою, вибирайте системи з маркуванням IP25: це гарантує захист від струменів води. Трохи дешевше коштують системи IP24 – вони захищені від бризок, а значить можуть розташовуватися за 60-100 см від душової кабінки.
  • Щоб вентилятор не заважав відпочивати, вибирайте моделі з рівнем шуму до 40 дБ.
  • Наявність зворотного клапана попередить таке явище, як «зворотний потяг» у каналі;
  • Додаткові датчики (вологості, руху, температури), а також таймер дозволяють передати керування сучасною автоматикою. Це зробить витяжний вентилятор у ванній більш зручним та економічним.

Учасниця нового сезону “Холостяка” з Тернопільщини розмовляє в ефірах російською: чому (ФОТО)

Прогнозують І рівень небезпечності: жителів Тернопільщини попереджають про густий туман