21 вересня християни відзначають велике свято Різдва Пресвятої Богородиці. У цей день народилася Діва Марія, яка стала матір’ю Ісуса Христа.
У матеріалі ТСН розповіли про історію та традиції свята.
Про народження Діви Марії розповідає апокрифічне Протоевангеліє Якова. Оповідання говорить, що в Єрусалимі жила сімейна пара (Анна та Йоаким), яка довгий час не мала дітей. Подружжя багато молилося, щоб Бог послав їм дитину. Якось Йоаким пішов до храму, щоб принести Господу жертву, однак первосвященник йому відмовив, тому що чоловік був безплідним. Пішов Йоаким у скорботі в пустелю, впав там на коліна і довго молився. В той же час його дружина вдома на самоті також промовляла слова молитви.
І з’явився їм тоді ангел, який сказав: “Господь почув молитви твоєї, ти зачнеш і народиш, і про потомство твоє будуть говорити в усьому світі”. Пророцтво збулося. Через деякий час Анна завагітніла, а згодом народила дівчинку, яку назвали Марією. Пам’ятаючи про слова ангела та свою обітницю, подружжя вирішило віддати своє дитя на служіння Богові.
Різдво Пресвятої Богородиці, яке в народі ще називають “Друга Пречиста”, здавана вважалося суто жіночим днем. Безплідні жінки в давнину обов’язково готували обід, щоб Матір Божа помолилася за їхніх майбутніх дітей. Часто вся родина збиралася за святковим столом та віддавала шану Богородиці, просячи її про здоров’я та щастя. Традиційно на столі стояли страви з риби, запечене м’ясо, борщ з птицею або свининою, вареники з сиром, голубці та пироги.
Рано-вранці жінки намагалися прийти до водойми, щоб там вмитися джерельною водою. Вважалося, якщо зробити це до сходження сонця, її краса збережеться до старості. А щоб діти мали міцне здоров’я, їх обливали на порозі холодною водою.
В цей період господарі закінчували збирати урожай з грядок. А ще від свята Різдва Пресвятої Богородиці дозволялося засилати сватів до дівчат.
This website uses cookies.