Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

“Пташка”, Діанов та Дмитрик: з полону звільнили 215 захисників України

Звільнили Катерину Поліщук (“Пташка”), Михайла Діанова, Арсена Дмитрика з Тернопільщини, світлини яких облетіли весь світ. Чий образ став символом нескореності та свободи. Подробиці.

Із 215 полонених, яких врятували з російського полону, безпосередньо 200 захисників обміняли на Віктора Медведчука. В.о. Голови СБУ Василь Малюк особисто зустрічав звільнених українців у Чернігівській області під час процедури обміну, що була організована під керівництвом Офісу Президента. Про це повідомили у пресслужбі СБ України.

Медведчук – це не просто кум путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник. Його провина повністю зафіксована у відповідних матеріалах, які зібрала СБУ. Крім того, під час роботи по справах Медведчука ми знешкодили не одну агентурну мережу, затримали багатьох державних зрадників та здобули велику кількість важливої інформації, яку використовуємо у контррозвідувальних заходах. А тепер завдяки обміну ми змогли витягнути з російського полону героїв, на яких так чекають вдома, – зазначив Василь Малюк.

Він підкреслив, що обмін Віктора Медведчука на українських захисників не перешкоджає розгляду його справ у суді: «Це стосується і ухвалення рішень, і призначення покарання, і конфіскації арештованого майна. Адже у такому разі застосовується процедура спеціального судового розгляду за відсутності обвинуваченого».

Василь Малюк додав, що проведення обміну стало можливим завдяки змінам до чинного законодавства, які врегулювали відповідні правові механізми.

Так, аби врятувати життя та здоров’я наших захисників, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими прийняв рішення про здійснення обміну. Сам Медведчук також надав згоду на це. Тож суд задовольнив клопотання прокурора.

В.о. Голови СБУ зазначив, що попри складні переговори обмін пройшов успішно. Адже Україна повертає значно більше захисників, ніж віддає росіян.

На сторінці Верховної ради України у фейсбуці повідомляють, що з полону повернули пресофіцера та фотографа Дмитра Козацького. Це на своїй Інстаграм-сторінці підтвердила й сестра Героя.

Його фото всі добре пам‘ятають

Повертається Мар’яна Мамонова, 30-річна військова лікарка, капітан медичної служби. Зараз вона перебуває на останніх місяцях вагітності.

Серед українських воїнів, яких вдалося визволити з полону держави-агресора, — Герої України Денис Прокопенко (“Редис”) — командир Окремого загону спеціального призначення “Азов”, Євгеній Бова — командир Першого окремого батальйону морської піхоти, Лев Пашко — командир роти “Азову”.

Звільнено з полону також Сергія Волинського (“Волину”), в. о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти, Святослава Паламара, заступника командира полку “Азов” по роботі з особовим складом, Дениса Шлегу, командира 12-ї бригади оперативного призначення ім. Дмитра Вишневецького, Олега Хоменка, командира комендантської роти, який безпосередньо здійснював командування обороною “Азовсталі”.

Додому їде знаменита “Пташка” Катерина Поліщук — парамедик-доброволиця Національної гвардії України. Своїм співом вона підтримувала бойовий дух воїнів у підземеллях “Азовсталі”. Також звільнили морського піхотинця, тернополянина Михайла Діанова.

124 захисники, звільнені з полону, належать до офіцерського складу, 89 — до рядового й сержантського складу.

Цей обмін є найбільшим з 24 лютого. На звільнених захисників та захисниць чекає процес реабілітації, адаптації, відновлення та лікування.

В.о. Голови СБУ нагадав, що з початку повномасштабного вторгнення рф загалом відбулося 20 таких звільнень, за результатами яких вдалося повернути з полону 802 бранців.

Нагадаємо, що Віктору Медведчуку раніше повідомлено про підозру за ч.1 ст.111 (державна зрада), ч.1 ст.258-3 (сприяння терористичній організації) та ч.1 ст.438 (розграбування національних цінностей) Кримінального кодексу України.

Протягом робочого дня вживав алкоголь: у Тернополі в маршрутці пасажирів перевозив п’яний водій (ФОТО)

Чортківщина зустрічає тіла трьох загиблих молодих Героїв (ФОТО)