Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернополем ходила перекупниця вуйна Кася

Про театралізовану екскурсію Тернополем, яку проводить Туристично-Інформаційний центр, розповіла в соцмережі гостя нашого міста.

“Сонячним ранком купка блогерів бадьоро крокувала до Тернопільського Ставу.
– Рятуйте! Допоможіть! А щоб вас так підняло і тріснуло!
І все. Наш спокійний світ теж тріснув, бо в ньому з”явилась вуйна Кася, тернопільська синуха (перекупка) з 17 століття. Спочатку вона розповіла, що думає про наш зовнішній вигляд, а тоді взялась щедро ділитись біографією і рекламувати вміст свого кошика, – пише Тетяна Фененко.
І коли ми пішли за нею, як гаммельнські щурі за сопілочкою, на сцену вивалився (буквально) ще один персонаж. Шляхтич Богданко Садовський власною персоною і в глибокому похміллі. Добра Кася здоров”я йому підправила… і нам трохи перепало… Від Богданка теж, бо “що в тверезого в голові – в п’яного на язиці”.

Фото зі сторінки Тетяни Фененко.

Ми слухали про кінні ринки, місце відьом, мацік, сарацинську кашу, особливу каву для Франка і тернопільські струцелі (не плутати з віденським штрудлями, бо “штрудель як худа дівка, а струцель є чим посмакувати”), про васильки і цинамон, про льоди на сметанці, розслабились і заспокоїлись і ба-бах! Pолотар Мордехайм (по-хлопськи Мошко) від дружини ховається, та ще й в крадених штанах. Чергова дегустація (“Кубки докупки? паньство!”)- і занурюємjся в світ кармонадлів і ріплянки, обжорного базару і покоїв сніданкових, баляндронів і жандармів з гасом.

Це лише частина всіх театралізованих екскурсій, запущених  Туристично-Інформаційний центр м.Тернополя. У ролях – незрівнянні Оксана Ленчук і Василь Боднар.
Насправді це не просто розкриття теми і фактів, це імерсивне театральне дійство. Персонажі Оксани і Василя моментально реагують на ситуацію, на людей, на фрази. Ти їм віриш. Я, лікар-нарколог із 15-річним стажем, вірила пластиці й міміці “п”яного” Богданка. Та в нього очі розфокусовувались! Повірив йому і поважного віку перехожий, наїхавши на нас з претензіями, що “такі як він і ви ганьбите місто!” і обіцяючи викликати поліцію. Я навіть подумала, що це ще один актор)”.

Два брати з Тернопільщини засадили пів городу… квітами

На спомин про сина-героя – орден “За мужність”