Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

“Московський патріархат вбиває”: у Тернополі вимагають заборонити російську церкву (ВІДЕО)

26 серпня у Тернополі під будівлею облдержадміністрації зібралися небайдужі тернополяни, аби привернути увагу влади до УПЦ МП.

Вони вимагають заборонити діяльність московського патріархату на Тернопільщині, пише “Файне місто”.

“Я тут перш за все, щоб сказати, що я проти того, щоб в Тернополі і в Тернопільській області існували всі церкви московського патріархату… Минуло 6 місяців, як почалась війна. В нас досі існують ці церкви і мені незрозуміло, чому? Я проти не тих людей, які там моляться, вірять в ту церкву, але я проти того, щоб в нас існувало що-небудь, пов’язане з росією – країною-агресором, які вбивають наших людей. Я вважаю, що в нас не повинно існувати цієї церкви. Я розумію, що цей законопроект має прийняти Верховна Рада, але на рівні міста – це можна якось вирішити, хоча б на період війни закрити цю церкву”, – каже мітингувальниця Іра.

Учасників обурює, чому в області досі діє московський патріархат, тоді як в Україні так довго триває війна.

“На мою думку, московський патріархат – це прямий спонсор війни, адже кожна свічка, яка поставлена у церкві московського патріархату – це куля в грудях наших солдатів. Мені досі дивно, що пройшов пів року війни, а ще ці церкви діють у нашому місті і області, а влада ніяк не збирається, щоб вирішити це питання“, – ділиться мітингувальниця Надія.

Що каже влада

Згодом до мітингувальників вийшли начальник Нацполіції Тернопільщини Олександр Богомол і голова ТОВА Володимир Труш.

Керівник поліції зазначив, що зупинити ходу неможливо, бо це 5000 людей. Блокпости вони обходять, зайшли з іншої області, на яку наша не не має впливу.

Він нагадав, що загалом масові заходи заборонені і кількох людей звідти затримали, але конкретної кількості не озвучили.

“500 чоловік може бути на території лаври. Ми зверталися до духовенства Почаєва, монастиря, щоб на території не було цих наметових містечок і скупчення людей, щоб не було на вулиці богослужіння, як і зверталися до греко-католиків, які нас дослухалися і не проводили богослужіння на вулиці”, – розповів Олександр Богомол.

Остаточне рішення щодо московського патріархату на Тернопільщині приймуть 26 серпня на сесії облради.

“Ми йдемо в сесійну залі і  думаю, що за 1,5 години ви вже будете знати про прийняте рішення”, – зазначив голова ОВА.

Нагадаємо, до Почаївської лаври йдуть понад 5 тисяч паломників з УПЦ МП. Їхня кількість та ризик робити хресну ходу, коли Україна воює з росією та є великий ризик терактів, обурює жителів Тернопільщини. Ходу намагалися зупинити в області та не пускали до міст і сіл.

Різанина у Тернополі: чоловік ударив сусіда ножем у груди (ФОТО)

“Ми полями цих 5 тисяч людей виловлювали, вони там полями бігли на прорив, це неконтрольована маса”: всупереч забороні йдуть у Почаїв