Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Від експорту ріпаку залежить як швидко аграрії отримають кошти на осінню посівну кампанію

Spraying Rapeseed crop

 Українським аграріям сьогодні не вистачає фінансового ресурсу для проведення осінньої посівної кампанії. Адже суттєво подорожчало пальне, мінеральні добрива, засоби захисту тощо. Проблему може вирішити швидкий експорт ріпаку країнам ЄС.

Цьогорічний врожай культури перевищує минулорічні показники на 700 тисяч тонн. Крім того, саме ріпак найменше постраждав від бойових дій.

Народний депутат України Іван Чайківський пропонує створити «зелені коридори» для швидкого продажу ріпаку. Відповідне звернення до Уряду прийняв Аграрний комітет Верховної Ради.

Про це розповів в ефірі Єдиного національного телемарафону Іван Чайківський.

«Сьогодні більшість аграріїв в Україні вирощує озимий та ярий ріпак. В цьому році ми зібрали десь біля 2 мільйонів 700 тисяч тонн, що на сімсот тисяч тонн більше, ніж торік. В Україні він переробляється в межах 10-12%, решта ріпаку відправляється на експорт до Європи для виробництва біопалива. Сьогодні дуже важливо в стислий термін весь наш ріпак експортувати до ЄС. Це дасть змогу українським аграріям отримати фінансовий ресурс, який зараз вкрай потрібен для осінньої посівної кампанії під урожай 2023 року. Адже проблема в тому, що його дуже бракує, тому що сильно подорожчали всі складники для посіву», – зазначив Іван Чайківський.

Нардеп додав, що у серпні було експортовано всього 320 тонн ріпаку, 200 тисяч тонн залишаться в Україні для власної переробки, а 2,5 млн тонн ще потрібно експортувати в країни ЄС.

«Такими темпами це затягнеться надовго, і аграрії не зможуть отримати достатньо валютних надходжень для посівної кампанії. Ми від аграрного комітету вийшли з ініціативою до нашого уряду, щоб спільно з європейськими країнами  створити спеціальні «зелені коридори» для експорту українського ріпаку. Тоді нам би вдалося отримати біля двох мільярдів гривень, які так необхідні сьогодні аграріям для посіву озимини», – сказав Іван Чайківський.

За словами народного депутата, на тлі заборони експорту з Росії, на український ріпак сьогодні чекають Німеччина, Франція, Румунія та інші європейські країни.

Разом із тим нардеп зазначив, що наступним кроком має стати розвиток виробництва біопалива в Україні для його подальшого експорту за кордон замість сировини, бо це, зокрема, додана вартість та нові робочі місця.

«Ми маємо спрямувати все в державі, щоб сировина, яка виробляється в Україні, максимально перероблялася, а вже потім йшла на експорт. Ріпак – це одна з основних культур. І це дасть можливість безпосередньо споживати біопаливо тут, бо нам потрібна велика кількість пального, яке ми сьогодні завозимо з-за кордону. Але для цього потрібні відповідні державні програми, тому що сам бізнес з таким фінансовим навантаженням не впорається. Ми маємо стимулювати розвиток виробництва біопалива в Україні», – наголосив Іван Чайківський.

Йодна профілактика у разі радіаційної аварії: українцям нагадали основні правила

“Знову чорна звістка обпалила наші серця…”