Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Нові кадрові рішення Зеленського

Президент Володимир Зеленський відсторонив від посади генерального прокурора Ірину Венедіктову та звільнив з посади очільника СБУ Івана Баканова. Про це йдеться в указах на сайті ОП від 17 липня.
В указі президента №500/2022 “Про відсторонення від посади генерального прокурора” наголошується, що таке рішення продиктоване режимом воєнного стану.
“Відповідно до частини другої статті 11 закону України “Про правовий режим воєнного стану” постановляю: відсторонити Венедіктову Ірину Валентинівну від посади генерального прокурора”, – йдеться у тексті документу.
В указі президента №499/2022 “Про усунення І.Баканова від виконання обов’язків голови Служби безпеки України” Зеленський посилається на Дисциплінарний статут ЗСУ.
“Відповідно до статті 47 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, затвердженого законом України від 24 березня 1999 року № 551–XIV, усунути Баканова Івана Геннадійовича від виконання обов’язків голови Служби безпеки України”, – зазначено в президентському указі.
Як пояснив Володимир Зеленський у своєму відеозверненні, такі кадрові зміни здійснені ним з огляду на “масив злочинів проти основ національної безпеки держави” всередині правоохоронних органів та “звʼязки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами Росії”.
“Станом на сьогодні зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораційної діяльності працівників органів прокуратури, органів досудового розслідування, інших правоохоронних органів. У 198 кримінальних провадженнях відповідним особам повідомлено про підозру. Зокрема, понад 60 працівників органів прокуратури та СБУ залишилися на окупованій території та працюють проти нашої держави. Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та зв’язки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами Росії, ставлять дуже серйозні запитання до відповідних керівників. Кожне з таких питань отримає належну відповідь”, – підкреслив президент.
Глава держави, зокрема, звернув увагу на затриманого за підозрою в державній зраді колишнього керівника Головного управління СБУ в Автономній республіці Крим.
“Ця особа була звільнена мною з посади ще на початку повномасштабного вторгнення, і, як бачимо, те рішення було абсолютно виправданим. Зібрано достатньо доказів для повідомлення цій особі про підозру у державній зраді. Всі його злочинні дії задокументовані. Усьому, що він робив протягом цих місяців і також раніше, буде надана належна юридична оцінка. Так само відповідатимуть і всі, хто разом з ним входив до складу злочинного угруповання, що працювало в інтересах Російської Федерації. Йдеться про передачу ворогу таємної інформації та інші факти співпраці з російськими спецслужбами”, – навів подробиці Зеленський.

Нічого не залишилося: у Тернополі згорів дачний будинок (ФОТО)

На Тернопільщині новий скандал зі псевдоволонтерами (ФОТО)