Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

НБУ прогнозує падіння зарплат українців на 27%

Глибокий спад економіки зумовив стрімке зростання рівня безробіття (до близько 35% у ІІ кварталі 2022 року). Надалі безробіття поступово знижуватиметься, проте залишатиметься вищим за свій природній рівень через довгострокові наслідки війни.

Про це йдеться в інфляційному огляді НБУ.
На 1 червня, в середньому по Україні на одне вільне робоче місце претендували 12 безробітних (за даними Держслужби зайнятості і grc.ua).
До третини українців втратили роботу під час війни. Де шукати і на який рівень доходу варто сподіватись — вакансії та зарплати
«До кінця року рівень безробіття скоротиться з пікових значень у другому кварталі 2022 завдяки відновленню економіки та зростанню попиту на робочу силу… Навіть після закінчення активних бойових дій безробіття знижуватиметься повільно і залишатиметься на вищому рівні, ніж раніше, через довгострокові наслідки війни», — прогнозує Нацбанк.
За його оцінками, у 2023 році рівень безробіття в Україні знизиться лише до 27% і тільки у 2024-му скорочення буде більшим — до 18,2%.
Номінальні зарплати в країні у 2022 році знизяться на 12%, у той час як реальні (з урахуванням інфляції) — на 27%.
«Надалі з відновленням економіки, пожвавленням попиту на робочу силу номінальні зарплати швидко зростатимуть, вони перевищать довоєнний рівень уже 2023 року. Втім, з урахуванням інфляційних процесів реальні зарплати наприкінці 2024 року будуть все ще нижчими за довоєнний рівень», — зазначили в НБУ.
У середньому за 2023 рік очікується зростання номінальної зарплати на 36,3%, 2024-го — на 31,3%, тоді як реальної — відповідно на 17,8% та 16,6%.
НБУ, посилаючись на свої оперативні опитування, зазначає, що на початку війни підприємства України намагалися виплачувати зарплату, а деякі навіть проводили додаткові виплати або надавали матеріальну допомогу, однак із продовженням бойових дій вони частіше звільняють персонал і переважно не спроможні платити довоєнну зарплату.
«Значне перевищення пропозиції над попитом на ринку праці призводить до зниження і очікуваних зарплат, незважаючи на прискорення інфляції», — додали в НБУ.

Знайте, вороги, вам не буде місця на Землі – Залужний

Сумна звістка: на війні загинув ще один тернополянин