Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Коли почнуться АПЛ, Серія А, Ліга 1 та інші топ-чемпіонати: розклад турнірів

Менш як місяць залишається до повноцінного старту європейського футбольного сезону. Фактично він уже розпочався, але поки що мова йде лише про відбіркові раунди єврокубків, у яких беруть участь не надто імениті команди з «нефутбольних» країн.

Представники «великих» чемпіонатів, таких як Ліга 1 чи Бундесліга, приєднаються до них пізніше. Будуть серед них і українські команди, адже мінімум 3 клуби УПЛ точно візьмуть участь в груповій стадії. Головне питання — де саме вони гратимуть?

«Шахтар» як чемпіон гарантував собі місце в групі ЛЧ, а от «Динамо», «Дніпру-1», «Ворсклі» та «Зорі» ще доведеться поборотися. Кияни почнуть першими, вони зіграють з «Фенербахче» 19 та 26 липня. Якщо пройдуть далі, зможуть поборотися за прохід в ЛЧ, а якщо ні — потраплять до ЛЄ.

Паралельно «Ворскла» зіграє 21 та 28 липня проти шведського АІК, щоб вибороти право на участь у групі ЛК. Наступного раунду те ж саме завдання спробує виконати «Зоря», а «Дніпро-1» позмагається за вихід в ЛЄ наприкінці серпня. Там його вже можуть чекати потужні команди з умовної Ліги 1 або Прімери, тому задача буде важкою. У випадку її невиконання групову частину єврокубків бронзовий призер УПЛ проведе у Лізі конференцій.

АПЛ почне першою, а Ла Ліга приєднається пізніше

Очікуваною для вболівальників подією, поряд з єврокубками, є і старт нового сезону в найсильніших європейських чемпіонатах. Через проведення ЧС наприкінці року календар топ-5 ліг довелося коригувати. Цього сезону вони матимуть такі часові рамки:

  • німецька Бундесліга — з 5 серпня по 27 травня;
  • Прем’єр-ліга Англії — з 5 серпня по 28 травня;
  • чемпіонат Франції — з 5 серпня по 4 червня;
  • іспанська Ла Ліга — з 12 серпня по 4 червня;
  • італійська Серія А — з 13 серпня по 4 червня.

Першою розпочне сезон і завершить його німецька Бундесліга. Це пов’язано головним чином з меншою кількістю учасників у турнірі (18 команд, а не 20). АПЛ, через високу інтенсивність календаря, теж планує визначити чемпіона до кінця травня. Французи, навпаки, хочуть дещо зменшити навантаження, тож починають рано, а закінчать — пізно. У Серії А та Ла Лізі невелику затримку матимуть що початок, що фініш сезону. Що стосується Української Прем’єр-ліги, то вона має розпочатися 23 серпня, тобто пізніше, ніж головні турніри Європи.

Старт єврокубків — на початку вересня

Через місяць після початку національних змагань вболівальників очікують і головні міжнародні матчі. ЧС змусив стиснути єврокубковий графік, тож ЛЧ, ЛЄ та ЛК стартують на тиждень раніше, ніж зазвичай. Перші матчі групової стадії єврокубків заплановані на 6 вересня, а завершальні — на 3 листопада.

Тривалість пауз між міжнародними іграми УЄФА скоротив, тож футболістів чекає збільшення навантаження. Адже, окрім єврокубків, у вересні також пройдуть і матчі Ліги націй за участі національних збірних.

Автор ua-football: Олександр Риженко, Twitter – @Theryzhenko

Як переживати стрес під час війни і взяти під контроль свою внутрішню тривогу

Міністр Віктор Ляшко запитав у тернопільських лікарів, які у них зарплати