Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Вулицю у Збаражі назвали на честь Героя, який загинув під час пожежі у Тернополі в медінституті

Трагедія сталася у Тернополі 53 роки тому. Роман Гралюк загинув під час боротьби з вогнем у морфологічному корпусі Тернопільського медінституту.

Вулицю Павлова у Збаражі, на якій дислокується пожежно-рятувальний підрозділ, перейменували на честь пожежника Романа Гралюка, який загинув під час гасіння пожежі в морфологічному корпусі Тернопільського медичного інституту 5 травня 1969 року.

Про це повідомили у пресслужбі ДСНС Тернопільщини.

Таке рішення прийняли на черговому сесійному засіданні Збаразької міської ради.

Пів століття тому у морфологічному корпусі Тернопільського медичного інституту виникла пожежа, яка забрала життя вогнеборця. Одним з перших на допомогу тернопільським пожежникам прибув караул зі Збаража на чолі з командиром відділення 13-ї професійної пожежної частини Романом Гралюком. Він пробився на третій поверх і вступив у двобій з вогняною стихією. Але вогонь продовжував лютувати. Виникла загроза обрушення палаючих дерев`яних конструкцій. Професійна рішучість, першочергове почуття відповідальності, сумлінне виконання обов`язку в боротьбі з вогнем надало сили Роману Гралюку зробити декілька кроків всередину приміщення. Вони стали для нього останніми в житті – за лічені секунди упали палаючі дерев`яні конструкції перекриття, які накрили бійця, – розповідають в управлінні ДСНС.

Романа Гралюка посмертно нагородили медаллю «За відвагу на пожежі». У пам’ять про Героя в області запровадили щорічні змагання з пожежно-прикладного спорту на Кубок Романа Гралюка. Крім того, за сприяння управління сім’ї, спорту та туризму Тернопільської міської ради та управління з надзвичайних ситуацій в Тернополі щороку проводять баскетбольний турнір його пам’яті між учнями шкіл обласного центру. У вересні 2004 року у Збаражі, де він народився й провів життя, на його честь встановили меморіальний знак. Також 24 квітня 2001 року його ім’я занесене до Почесної книги Збаража.

“Вродивсє, коли ще Ленін жив, катюгу Сталіна пережив, тепер ще того путу маю пережити”, – жителю Тернопільщини 105 років

У Тернополі кладовище зі Старого парку перенесуть в інше місце