Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У чому різниця між композитними та керамічними вінірами

Коли ваші зуби потребують реставрації через тьмяність, тріщину, або перелом, стоматолог завжди розглядає різні типи матеріалів, які можуть бути використані для створення вінірів та намагається вибрати той, який підходить саме для вашої конкретної ситуації.

Є кілька факторів, які слід враховувати, і те, про що слід пам’ятати, щоб зрозуміти та допомогти у процесі вибору відповідний матеріал для досягнення довгострокового успішного відновлення зубів та довгої служби вінірів.
Якщо ви хочете встановити вініри у Києві, запишіться на консультацію до стоматолога вже зараз.

Серед доступних матеріалів є композити для виготовлення прямих вінірів та кераміка для виготовлення безпрепарних і непрямих вінірів.
І керамічні, і композитні матеріали мають високу естетичність та створені так, щоб імітувати зовнішній вигляд натуральних зубів. Зазвичай важко помітити різницю між природним зубом та не натуральним вініром із цих матеріалів.
Прямі процедури з композитом, як правило, менш дорогі в порівнянні з непрямими процедурами з використанням кераміки. Однак у них є конкретні клінічні рекомендації.

Пацієнти, яких турбує така проблема як стирання зубів, можуть вибрати естетичні процедури композитом, оскільки вони адаптуються до будь-якої структури. Прямі вініри в композиті виготовляються безпосередньо на зуб (звідси їх назва), покривають всю фронтальну (вестибулярну) поверхню зуба та залежать від технічних можливостей професіонала для правильної акомодації та розшарування композиту. Доступні кілька кольорів і помутнінь, що дає можливість відтворити правильну опалесценцію та відображення/проходження світла в кожній структурі дентину.

В даний час за допомогою композитів преміум-класу можна досягти відмінної довговічності процедур.

Проте композити піддаються змінам. Наприклад, у пацієнтів, які палять, велика ймовірність композитного фарбування. Завдяки своїй органічній матриці композити можуть піддаватися стиранню внаслідок чистки щіткою та в кінцевому підсумку втрачати свій початковий полір. Це полірування можна відновити за допомогою полірувальних дисків чи паст.

З іншого боку, кераміка демонструє скловидну поверхню, яка не зазнає стирання внаслідок щоденного чищення зубів чи прийому їжі, і, отже, зберігає полірування та колір протягом багатьох років.

Пацієнти, які мають функціональні звички, такі як бруксизм (патологічне скреготіння зубами) або стискання, потребують матеріалів з високою стійкістю, наприклад, кераміки. Потрібно зазначити, що керамічні вініри вимагають деякого стирання зуба, оскільки вони повинні мати товщину від 1 до 1,5 мм для хорошої структурної стійкості. Щоб подолати це стирання зубів, були введені керамічні ламінати, що дають можливість зберегти зубну емаль, додавши тонку керамічну пластинку на вестибулярну поверхню зуба. Однак ця процедура має обмежені рекомендації, оскільки через свою тонкість вона не покриває великі дефекти будови, краще працює з зубами, які вже демонструють чудовий тон та просто потребують невеликих корекції форми.

Якщо у пацієнтів композиційні препарати для лікування зубів, лікування непрямими керамічними вінірами є більш рекомендованим, оскільки вони можуть зробити кілька кольорових проб для цементу. Пробні пасти цементу мають кольори, подібні до справжніх, їх можна перевірити перед цементацією та легко змити, що дає можливість вибору.

Для процедури композитами, мабуть, достатньо 1-2 сеансів. Процедури з керамікою можуть тривати до 4 сеансів.

Проте не мало важливим є те, що керамічний вінір не підлягає ремонту. Якщо з таким вінілом щось станеться, його можна буде лише замінити. Якщо ж композитивний вінір відколеться, його з легкістю можна відремонтувати.

Загалом, керамічні вініри – це тонкі оболонки, приклеєні до зовнішньої поверхні зуба. Композитні вініри – це штучна смола, наклеєна на зовнішню поверхню. Обидва створені відповідно до ваших зубів (або відбілюють) та покращують загальну посмішку. Вибори матеріалу скоріше залежить від рекомендацій стоматолога, ніж від характеристик матеріалу.

Слід пам‘ятати, що проблеми із зубами тягнуться ще з дитинства через неправильний та невмілий догляд за ротовою порожниною, втрачений час при перших ознаках карієсу. Лікування зубів у дітей досить важливе, не слід нехтувати відвідуванням стоматолога навіть у ранньому віці.

 

Тернопільщина плаче: поховали одразу двох Героїв з одного села (Фото)

У Тернополі судитимуть лікаря-гінеколога за смерть немовляти