Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

В Україні триває мобілізація без жодних хвиль: яка зараз процедура вручення повісток

Верховна Рада подовжила воєнний стан в Україні та загальну мобілізацію до 23 серпня.

ТСН.ua з’ясував, яка наразі процедура вручення повісток та чи мають право в умовах воєнного стану вручати їх просто на вулицях, в магазинах чи на зупинках і блокпостах.

Як відомо, загальна мобілізація – це поповнення армії новими військовослужбовцями. Підлягають мобілізації усі громадяни віком від 18 до 60 років, здатні виконувати військовий обов’язок. Призов здійснюється через вручення повісток.

Як можуть вручати повістки

  • Повістку можуть вручити особисто в руки, за місцем проживання чи роботи.
  • За повістку можуть розписатися батьки, дружина, родичі.
  • Повістку можуть залишити у дверях, кинути до поштової скриньки, в такому разі повістка буде непідписаною.

Покарання за неприбуття до військкомату за непідписаною повісткою буває як адміністративним (ст. 210 КУпАП), так і кримінальним (стаття 335 КК). Якщо повістку кидають до поштової скриньки чи засовують у двері, чи настане кримінальна відповідальність – залежить від наявності доказів, чи інших викликів, як то, наприклад, чи був телефонний дзвінок з  військкомату, який записувався на диктофон.

Де сьогодні в умовах війни можуть вручати повістки

Ніде в законі не зазначено, в якому місці можуть вручати повістку. Тому її можна отримати будь-де – на вулиці, на робочому місці, вдома, на блокпостах. Для того, щоб вручити повістку, спочатку треба встановити особу, якій вона вручається. У воєнний час потрібно завжди носити з собою документи і надавати для перевірки уповноваженій особі. На підставі документа, що посвідчує особу, і виписується повістка.

Хто має право вручати повістку?

Так, повістки можуть вручати: 

  • співробітники військкомату;
  • працівники місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування;
  • посадові особи районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
  • роботодавці;
  • керівники навчальних закладів;
  • співробітники поліції.

Хвилі мобілізації

Варто зазначити, що оприлюднена раніше у ЗМІ інформація про чотири хвилі мобілізації не відповідає дійсності. Не зазначено це і у законі “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, на який усі посилалися.

Більше того, ТСН.ua у Сухопутних військах ЗСУ підтвердили, що наразі в Україні немає жодних хвиль, а відбувається загальнонаціональна мобілізація в умовах воєнного стану. А плутанина з хвилями виникла через те, говорять, що вони дійсно були, але у 2014-2015 роках, коли почалася війна на сході України. Наразі мобілізація не ділиться на етапи.

У центрі Тернополя трапилася смертельна пожежа

Монастир на Тернопільщині прийняв 40 дітей із Харкова