Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Поліція повідомила подробиці шахрайської схеми псевдоволонтерів з Тернопільщини (ФОТО, ВІДЕО)

34 тисячі доларів США, майже 7 тисяч євро, понад 2 тисячі фунтів стерлінгів та більше 200 тисяч гривень вилучили правоохоронці Тернопільщини у родини з Лановеччини, яка під приводом волонтерів організувала шахрайську схему.

На початку березня цього року до поліцейських почала надходити інформація від жителів Лановецької громади про те, що їхні безробітні знайомі, які займаються волонтерством, почали купувати дорогі речі. У ході перевірки стало відомо, що два брати у 2019 році створили у Тернополі благодійну організацію. Ще в ті часи вони збирали кошти для потреб Збройних Сил України. З цією метою чоловік відкрив благодійні рахунки – валютний та гривневий. З початком війни у 2022 році організація знову відновила активний збір грошей.

«Інформацію про це вони розмістили у соцмережах. Волонтер стверджував, що усі зібрані кошти йдуть на потреби захисників – він розповідав про купівлю автомобілів, спецспорядження та інших необхідних речей бійцям. Проте люди зауважили, що родина за час війни придбала для власного користування кілька легкових авто, побутову техніку і планувала купити будинок», – розповів заступник начальника ГУНП в Тернопільській області Олександр Заєць.

Під час розслідування у волонтерів виявили кілька позашляховиків, дорогі мобільні телефони, павербенки, тепловізори, дрони, бронежилети, планшети, аптечки, побутову техніку. Виявилось, що до злочинного угрупування входили й інші знайомі. Наприклад, дружина організатора вела «чорну бухгалтерію». Гроші, які надходили від благодійників, чоловік перекидав на її картку, а жінка витрачала їх на свої потреби, частину переводила у валюту.

«Організатора та його брата затримали працівники поліції Тернопільщини спільно із бійцями підрозділу тактико-оперативого реагування. Вирішується питання про оголошення їм підозри відповідно до ч. 3 ст. 201-2 (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги, вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі, або під час надзвичайного або воєнного стану)»,- повідомляє ГУНП у Тернопільській області.

За інформацією сайту Тернополяни відомо, що один із підозрюваних – Андрій Козак, керівник благодійного фонду з Лановців. Підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна. Триває слідство.

Труднощі на двох напрямках: яка ситуація з транспортним сполученням на Тернопільщині

Пішов на війну за покликом серця: Тернопільщина втратила ще одного Героя (ФОТО)