Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Фахівці назвали причини дефіциту пального

На Тернопільщині та у багатьох регіонах України вже кілька тижнів спостерігається дефіцит пального. На АЗС великі черги, а на один автомобіль пальне видають в обмеженій кількості. Директор Консалтингової  групи «А-95» Сергій Куюн, назвав три причини дефіциту пального. Серед них:

  1. Зупинка Кременчуцького НПЗ. На його ресурсах ринок протягнув березень й половину квітня.
  2. Проблеми з логістикою в Європі для доставки пального в Україну. Не вистачає цистерн, а для бензовозів існує купа проблем різного характеру, зокрема й нестача самих бензовозів.
  3. Збереження держрегулювання. Через дефіцит гуртові ціни стали вищими за роздрібні, а чимало імпортних ресурсів, особливо які везуть автотранспортом, також дуже дорогі. Дешевші не поступають в достатній кількості через пункт 2.

За його словами, великі мережеві компанії кажуть, що продають зараз стільки ж пального, як і тиждень, і два тому. Але якщо раніше цього вистачало на день, то зараз на декілька годин.

Також додало тиску на чинні АЗС закриття окремих станцій, які витратили всі запаси пального навіть за нормативної реалізації.

«Навіть якщо уряд дозволить продавати зараз по 100 грн/л, пальне не з’явиться. Хоча ні, може й з’явиться, але не тому, що хтось виставить «заховане на чорний день» пальне, а тому що той фіксований обсяг просто не будуть купувати», — пише експерт.

За його оцінками, гострий дефіцит на ринку пального буде спостерігатись протягом всього травня.

 

“Передайте на велику землю, що Маріупольська фортеця тримається”: теребовлянка про загиблого брата, який захищав Маріуполь

Хотів потрапити до Румунії: на кордоні затримали 20-річного “пенсіонера” (ФОТО)