Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Україні потрібна допомога партнерів з Європи та Америки у відновленні транспортних коридорів, – нардеп Чайківський

22 мільйони тонн зерна Україна не може транспортувати через блокування росією морських портів. Через це Україна втрачає мільйони доларів.

Про те, чи існує ймовірність альтернативних шляхів вивезення продовольства за кордон, розповів телеканалу “Рада” народний депутат України Іван Чайківський.

«Фактично ми вже 3 місяць пробуємо знайти шляхи вивезення зерна через наші кордони, але це не настільки просто як нам здається. По-перше, у Європи вужча колія залізничних доріг, ніж в нас. Сам процес перевантаження гальмує всю процедуру перевезення. Другий момент – Європа практично не займалася експортом зернових культур через те, що їхні порти не до кінця готові перевалювати величезні кількості збіжжя. На сьогодні це теж велика проблема, бо їхній бізнес не готовий інвестувати кошти в будівництво додаткових елеваторів»,- каже Іван Чайківський.

За словами Івана Чайківського, Україні зараз потрібна допомога партнерів з Європи та Америки у відновленні транспортних зелених коридорів, щоб була можливість вивезти зерно в африканські країни. Бо в іншому випадку там може виникнути голод.

«Зерно, яке не вивезене з України, може стати причиною певного голоду в багатьох країнах світу. Тому треба докладати всіх зусиль абсолютно всім, щоб відправити зерно, – каже Іван Чайківський. – Є ще друга проблема. В серпні ми починаємо збір врожаю жнива, а вже 5 липня наступає посівна кампанія – ми починаємо сіяти озимі ріпаки. І для того щоб почати посівну кампанію потрібен фінансовий ресурс: треба купити добрива, пальне, засоби захисту для культур і так далі. І аграрії мають розрахуватись зі своїми пайовиками. Тому що пайовики, які віддали в оренду землю, будуть чекати на гроші. Аграріям потрібен буде великий ресурс, як в період жнив. Саме в період липня-серпня зазвичай аграрії найбільше продавали зерна, щоб забезпечити свої потреби для відновлення господарської діяльності на врожай 2023 року».

Щодо ймовірності виникнення продовольчої кризи або ж голоду в Україні, нардеп запевняє, що такого не буде, адже держава має достатні запаси продукції на кілька років.

«Продовольчого зерна, яке є в Україні, вистачить на кілька років. Українці голодними точно не будуть, – впевнений Іван Чайківський. – Фактично за 20 днів травня Україна вивезла вже біля 1 мільйону тонн збіжжя. Це практично більше, ніж за попередній місяць. Ми очікуємо ,що до кінця травня ця цифра буде десь 1 мільйон 400 або 1 мільйон 500 тонн».

Іван Чайківський переконаний, що спільними зусиллями все ж таки найближчим часом вдасться розблокувати Чорне море та налагодити нові ланцюжки продажів українського збіжжя за кордоном.

У Тернополі встановлять ще 7 камер автоматичної фіксації порушень ПДР (ФОТО)

На ще одній вулиці Тернополя відремонтують дорогу