Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

“Чотири роки нема Олександра, а справа досі лежить у суді…” (ФОТО)

Упродовж двох років в Збаразькому районному суді ніяк не розпочнуть слухати справу про жорстоке побиття учасника АТО Олександра Цюха із села Татаринці Лановецької громади. Днями вчергове відклали розгляд, цього разу через те, що один із обвинувачуваних зараз несе службу в Збройних Силах України.

Це вже новий розгляд цієї кримінальної справи в суді першої інстанції. На лаві підсудних за побиття Олександра троє мешканців Лановеччини — Михайло Гінда, Микола Загаєвський і Вадим Скакун. Четвертий обвинувачуваний Віталій Замойський вже не відповідатиме перед законом, оскільки помер. У червні 2017-го четверо негідників по-звірячому побили учасника АТО на автобусній зупинці лише через те, що… захистив дівчину. Переламаний череп, забій мозку, численні гематоми і крововиливи — з такими важкими травмами чоловік потрапив до лікарні. Два тижні був у комі, переніс складні операції, дивом вижив…  Тривалий час лікувався, однак здоров’я так і не відновив — скаржився на погане самопочуття. 5 лютого 2019 року одружився з коханою Тетяною — саме тією дівчиною, яку захистив два роки тому. Подружжя очікувало народження дитинки. Проте їхнє щастя несподівано обірвалося — 22 лютого 2019-го Олександр раптово помер… Йому було лише 32 роки.

Лановецький районний суд закрив очі на правду і звільнив від покарання нападників, а по суті — вбивць. Суд першої інстанції призначив трьом підсудним покарання у вигляді обмеження волі (роботи у виправному центрі) на три роки, а четвертому — на чотири роки, проте відразу ж застосував до усіх Закон України «Про амністію 2016 року», оскільки у них є неповнолітні діти. Потерпілі з адвокатом добилися скасування вироку в Хмельницькому апеляційному суді.

Справу відправили на новий розгляд до Збаразького районного суду 24 лютого 2020-го, проте досі не почалося слухання. Причини цього різні – коронавірус, відсутність когось із учасників, тепер – війна. Водночас варто зазначити, що потерпілі з адвокатом наполягають на поверненні обвинувального акту на доопрацювання в прокуратуру, зокрема, для перекваліфікації дій обвинувачуваних за більш суворими статтями Кримінального кодексу. Збаразький районний суд вже повертав матеріали, але прокуратура знову направляла в суд, нічого суттєво не змінивши. Наразі через відсутність одного з фігурантів справи не можливо навіть провести повноцінне підготовче засідання. Рідні Олександра Цюха вже п’ять років добиваються правди і справедливого покарання для негідників, які ні за що жорстоко розправились із потерпілим.

 

«У нашу багатоповерхівку в Ізюмі влучила ракета — стала братською могилою…»

Зустріли бійця на колінах: Тернопільщина втратила ще одного Героя сучасності (ФОТО, ВІДЕО)