Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині у ДТП загинула 16-річна студентка Вікторія: дівчину поховали біля мами

16-річна Вікторія студентка-першокурсниця медичного коледжу загинула в автопригоді на Козівщині 15 травня.

Водій автомобіля Василь Г., з політравмою потрапив до лікарні. Ще трьох пасажирів автівки госпіталізували до Козівської райлікарні.

Нагадаємо, смертельна ДТП трапилась в колишньому Козівському районі під ранок 15 травня. Водій не впорався з керуванням, авто з’їхало з дороги і перекинулось. Аварія трапилася на дорозі «Глинна – Медова – Будилів».

Ще до приїзду медиків швидкої Віка померла від отриманих в ДТП травм.
Перший виклик до швидкої надійшов рівно о 5 ранку, повідомила заступниця директора Центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф Ганна Мончак. Тоді диспетчерську службу повідомили про ДТП і 2 потерпілих в ній людей. Через 4 хвилини до швидкої знову подзвонили, що потерпілих четверо. Як згодом з’ясувалось, всього їх було п’ятеро. На місце виїхали одразу дві бригади, пише20 хвилин”.

1 квітня сироті Віці виповнилось 16 років

В результаті аварії пасажирка – дівчинка 2006 року народження, загинула на місці події.
— Двадцятирічного водія госпіталізували до лікарні, — повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — Попередньо, він сів за кермо у стані алкогольного сп’яніння. Ще трьом пасажирам надавали меддопомогу. Кермувальника затримали, відповідно до статті 208 КПК.

За словами медиків, ще одна пасажирка, 18-річна дівчина, отримала закриту травму плеча. Хлопець — закриту травму грудного відділу хребта. Ще один пасажир – травму голови.
Як вдалось нам з’ясувати, всі молоді люди земляки, були в одній компанії. За попередніми даними, Василь саме розвозив їх по домах після відпочинку.

Вікторія Штамбурська лишень 1 квітня відсвяткувала свій 16-ий День народження. Дівчинка планувала стати зубним техніком, і минулоріч вступила до Медичного коледжу, що у Тернополі.

Через спочатку карантин, а  потім і воєнний стан, група навчалась стаціонарно мало, здебільшого студенти займались дистанційно. Але і цих двох місяців, протягом яких сумарно вчились у Тернополі, можна було сказати, що дитина дуже спокійна, неконфліктна і надзвичайно дружелюбна, розповіла куратор 1 групи 1 курсу Медколеджу, де навчалась Віка, Ганна Федорків.

— Для нас це дуже величезна втрата, Віка була дуже хорошою дитиною, знаходила спільну мову зі всіма одногрупниками і мала багато друзів серед однолітків, бо вміла дружити, — каже Ганна Федорків. — З великим сумом і скорботою висловлюємо щирі співчуття родині, колегам, друзям. Поділяємо ваше горе, сумуємо разом з вами. Нехай світла пам’ять про Вікторію назавжди залишиться в серцях близьких та знайомих. А Бог подарує їй вічне життя та спокій.

Дідусь їде з передової, щоб попрощатись з онучкою

Одногрупники разом з педагогами вже збираються поїхати у Плотичу, аби провести дівчинку в останню путь.

Як вдалось нам дізнатись, Віка із невеличкого села Горби, що належить  до Городищинського округу. У селі мало не одна вулиця. Тому місцеві діти навчаються у школі у Плотичі, односельці ходять до Плотичі до церкви та крамниць.

Дівчинка — сирота, її разом із молодшою сестрою Веронікою під опіку взяла бабуся, коли два роки тому раптово померла мама дівчаток. Батька сестрички ніколи не мали. А дідусь вже давно є військовим-контрактником, і останніми днями перебував на Харківщині, де надто гаряче. Чоловіка відпустили ненадовго додому, аби провів онучку в останню путь.

— Гарна родина, бабуся Наталя добре виховувала дівчаток і опікувалась внучками, а дідусь вже років 10 служить, зараз у зоні бойових дій під Харковом, — розповів староста с. Плотича Козівської громади Іван Грицюк. — Його відпустили, аби попрощався з онучкою.

Поховають Вікторію поруч із мамою на цвинтарі в Плотичі 17 травня об 11-тій, повідомив староста.

Що відомо про водія авто?

Як вдалось нам дізнатись, водія Mitsubishi lancer звуть Василем Г.. Чоловікові 8 січня виповнилось 22 роки. Його доправили до реанімації з політравмою. У водія також діагностували закриту черепно-мозкову травму, перелом лівої променевої кістки, рвану рану  скроневої ділянки голови зліва. Ще принаймні у день аварії, 15 травня, він перебував в реанімації. Вже наступного дня у поліції повідомили, що його помістили в ізолятор тимчасового тримання, а авто — на арештмайданчик.

Вся компанія, яка потрапила в ДТП – друзі. Разом відпочивали, а над ранок Василь поїхав порозвозити колег по домівкам.

За словами старости с. Глинна Наталії Мельник, юнак – із багатодітної родини. Найстарший із дітей зараз на передовій на Донеччині. Старший брат Іван має власну родину і двох маленьких донечок. Коли почалась війна, взяв повістку, і зараз перебуває на Донеччині, на передовій позиції.  Наступний у родині Василь. Є ще молодші сестра Таня і брат Андрій. Разом з родиною проживає бабуся.

— Сім’я благополучна, батьки працюють в поті чола, як про таких кажуть, чорно, діти усім забезпечені, а родина дуже порядна, у них велика господарка, городи, дуже багато і тяжко працюють з дня в день, — каже Наталія Мельник. — Сам Василь був збитошним, як і всі хлопці. Але в селі не чудив, конфліктним не був, привітний і добрий. І така біда…

Василь навчався у технічному коледжі в Тернополі. В селі останнім часом бував рідко, бо їздив на заробітки до Польщі, і більшість часу проводив за кордоном.

Коли почалась війна, повернувся із Польщі з другом, який теж був в авто і потрапив в ДТП 15 травня. Василь тоді дізнався, що старший брат служить, тому сказав: «Де є мій брат, буду і я». Обоє юнаків пішли до військкомату, отримали повістки, хотіли йти добровольцями – але їх до війська не взяли.

Автівку, на якій потрапив у ДТП, придбав тижнів 2-3 тому. Чи пив щось і чому сів за кермо – ніхто не знає. Принаймні вдома такого прикладу не мав, бо батько не вживає алкоголь зовсім. Проте їзда напідпитку стала фатальною щонайменше для двох родин. Пасажирка Вікторія загинула. А її колезі, який був за кермом, інкримінують скоєння смертельної ДТП у стані алкогольного сп’яніння.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до десяти років.

Захищав Україну від орди: у боях на Харківщині загинув командир

Тернопільська обласна рада відновила роботу