Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

“В Україні не буде продовольчої кризи, бо попри запеклу війну українці сіють і садять”, – аграрій з Тернопільщини

Попри побоювання про можливу продовольчу кризу в Україні через війну, наші аграрії трудяться і налаштовані оптимістично. Вірять, що вдасться забезпечити українців хлібом і до хліба. Безумовно, можливість сіяти в тилу – заслуга ЗСУ.

Відомо, що Україна забезпечує зерном понад 400 мільйонів людей у ​​світі. Як буде цьогоріч через війну в Україні? Чи виникне продовольча криза?

“Не бачу загрози продовольчої кризи в Україні, адже маємо запаси зерна та продовольчих товарів. Попри війну аграрії сіють-садять, землі не пустують, хіба частина території, де тривають активні бойові дії, де заміновані поля. Наше господарство через тиждень завершує посівну. Якихось сильних труднощів ми не відчули, бо наперед подбали про дизпаливо, міндобрива, насіння. Погода цьогоріч сприятлива, достатньо опадів. Якби не війна, то для сільського господарства – ідеальні умови, – каже директор ПП «Агропродсервіс Ярчівці», депутат Зборівської міської ради Василь Гамрач, – Українські аграрії мають тримати продовольчий фронт, тому посилено працюємо. Двоє осіб із нашого підприємства підписали контракт зі ЗСУ. З перших днів війни зборівські фермери згуртувалися і допомагають нашим захисникам та людям в областях під обстрілами. Ми зібрали між собою і передали до Координаційного штабу підтримки оборони України понад 100 тонн продукції. Чим зможемо, будемо й далі підтримувати. Нам обов’язково треба перемагати ворога.

Українські аграрії посіяли, тепер головне, щоб Бог дав зібрати врожай. Коли нині говорять про можливу продовольчу кризу, то мають на увазі загалом ситуацію в світі. Україна – світова житниця. Зернові та олійні наша країна постачає в Азію, Африку, Європу. Наразі порти Чорного моря закриті, тому хтозна чи вдасться продати надлишки продовольства за кордон. Значна частина врожаю залишається в Україні. Вже зараз маємо запаси зерна, мабуть, років на два, бо не встигли експортувати. Якщо торік в Україні зібрали 100 млн. тонн агрокультур, то експортували 60-70 млн. тонн. Для потреб українців потрібно на рік близько 20 млн. тонн зерна. Коли виженемо із нашої землі окупантів і зупинимо війну, то біди з харчами не буде. У разі затяжної війни в Україні, продовольча криза може виникнути в тих країнах, які купували у нас зерно. Це добре розуміє світова спільнота. Українці – працьовиті: посадили городи, тримають худобу, дбають про завтрашній день. Вірю, що голоду в нас не буде”.

Великі черги та обмежена кількість пального: яка ситуація на заправках Тернополя (ФОТО, ВІДЕО)

У Тернополі за добу 7 аварій: є і розтрощені авто (ФОТО)