Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

“Простіть, я це зробила ненавмисне…” – тернополянка Ірина, яка в’їхала на “Ауді” в катедральний собор

27 квітня у Тернопільському міськрайонному суді обрали міру запобіжного заходу 35-річній тернополянці Ірині Яворській-Скрабут, яка в ніч на Страсну суботу в’їхала на автомобілі “Ауді” в Архикатедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці – розтрощила престіл і плащаницю.

Зупинилась, стукнувшись об стіну, на якій є часточка мощей святого Шарбеля. Суд вирішив взяти жінку під варту на 60 діб із правом внесення грошової застави в розмірі  49 тисяч 620 гривень. Підозрювана каялась у суді за свій вчинок, погодилась піти за ґрати, запевнила, що готова відшкодувати завдані храму збитки. Ірина закінчила медичний університет, займалася науковою діяльністю, останнім часом ніде не працювала, її чоловік – стоматолог, батько теж був лікарем. У затриманої та її чоловіка підростає 9-річний син.

Що спонукало Ірину вчинити наругу над храмом і чи були це навмисні дії, наразі встановлюють слідчі. Відомо, що за пів години до інциденту жінка зателефонувала до поліції і повідомила про конфлікт зі своїм чоловіком. Розповідають, що коли їх перепинили правоохоронці на вулиці Микулинецькій, чоловік вийшов з авто, а дружина сіла за кермо і поїхала. Поліціянти кинулися наздоганяти, але вона зникла з поля зору. На записах із відеокамер видно, що водійка рухалась в центрі міста в напрямку міської ради, як раптом розвернулася і рушила прямо в… храм.

На місце події прибули поліцейські, а згодом і священники, адже спрацювала система охорони собору. Ірина якийсь час не хотіла виходити з автомобіля. Коли ж вийшла, то сказала: “Давайте, я все приберу…” Розповідають, що говорила, нібито їй ворожка порадила так “зняти пороби”, щось згадувала про сварку з чоловіком. Проте відомо, що в той момент жінка була під дією наркотичних засобів, тож важко судити про адекватність її висловлювань.

Вранці після інциденту Ірину доправили до лікарні. 25 квітня їй оголосили підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 178 ККУ – пошкодження чи зруйнування релігійної споруди або культового будинку, що карається штрафом до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на термін від 60 до 240 годин, або арештом на термін до шести місяців, або обмеженням волі на термін до трьох років, або позбавленням волі на такий же термін.

До суду Ірина сьогодні прибула із адвокатом Володимиром Рубінським та чоловіком, який представився журналістам лікарем. На засіданні прокурор клопотав про взяття підозрюваної під варту на 60 діб із правом внесення грошової застави в розмірі 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, тобто, 49 тисяч 620 гривень. “Незважаючи на короткий термін досудового розслідування, слідчими зібрано достатньо доказів того, що дана особа причетна до правопорушення. До матеріалів долучені записи з камер відеоспостереження, покази свідків. Пошкоджена будівля собору – пам’ятка архітектури, подія викликала суспільний резонанс, тому просимо взяти особу під варту”, – виступив прокурор.

“Від імені підзахисної висловлюю вибачення перед парафіянами собору та мешканцями Тернополя за хвилювання і моральні страждання. Моя підзахисна визнає свою вину в повному обсязі, щиро розкаюється, буде сприяти проведенню об’єктивного розслідування. Рідні жінки намагаються налагодити спілкування з представниками собору щодо відшкодування збитків. Якщо буде така можливість і якщо настоятелі собору дозволять, то підзахисна готова активно долучатися фізичною працею до усунення наслідків. Жінка погоджується з клопотанням сторони обвинувачення про максимальний запобіжний захід. Розуміє про невідворотність відповідальності за свої дії і готова понести справедливе покарання”, – зазначив захисник Володимир Рубінський.

“Щиро каюся і прошу пробачення. Розумію, що просто так неможливо це простити. Я зробила це ненавмисне… Обіцяю виправити ситуацію всіма можливими шляхами”, – сказала Ірина.

Із матеріалів справи відомо, що Ірина в’їхала в храм на автомобілі “Ауді”, зламавши металеві двері, о 00:15 год. 23 квітня. Пошкодила престіл і плащаницю. О 00:44 години до поліції надійшло повідомлення про інцидент від одного зі священників собору.  Захисник підозрюваної зазначив, що на утриманні жінки перебуває 9-річна дитина, також додав, що вона нещодавно пережила важку втрату – 14 березня 2022 року помер її батько.

Суддя Сергій Кунцьо задовольнив клопотання прокурора. Ірині одягнули кайданки прямо в залі засідання. Термін ухвали – до 23 червня цього року. Вочевидь, рідні внесуть заставу, адже сума не надто велика. Спілкуватись із журналістами підозрювана відмовилась через погане самопочуття. Під час засідання вона хвилювалась, плакала, їй принесли горня води.


Суддя-спікерка Тернопільського міськрайонного суду Анна Мостецька прокоментувала, чому суд обрав саме таку міру запобіжного заходу: “Судом розглянуто і повністю задоволено клопотання, подане органом досудового розслідування за погодженням із прокурором. До підозрюваної застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Окрім того, судом визначено розмір застави – 49 тисяч 620 гривень. Такий розмір застави зумовлений тим, що інкримінований злочин не є тяжким. Якщо підозрювана внесе заставу, на неї буде покладено ряд обов’язків, у разі порушення яких може бути змінено запобіжний захід. Судом визначено обов’язок прибувати до слідчого прокурора або суду за викликом, не відлучатися за межі Тернополя, здати закордонний паспорт”.

На Тернопільщині зустріли і поховали загиблого молодого Героя Любомира (ФОТО)

У Копичинцях 1-го травня покажуть “Домовину”