Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Чорткові хочуть демонтувати радянські пам’ятники і перейменувати вулицю Гагаріна

Влада Чорткова ініціювала пропозицію завершити у місті процес декомунізації, зокрема демонтувати пам`ятник невідомому солдату на місці масового поховання радянських воїнів, загиблих у 1944-му році під час звільнення Чортківщини від фашистів, на міському цвинтарі по вулиці Ст. Бандери, радянський танк Т-34, що стоїть на постаменті неподалік Копичинецького мосту, та перейменувати вулицю Гагаріна, названої на честь першої людини, яка здійснила політ у космос.

Про це пише Чортків Сіті.

Аби дізнатись думку чортків`ян, цьому передувало опитування на Facebook-сторінці міської ради, під час якого було опитано майже дві тисячі респондентів.

За його результатами переважна більшість опитаних підтримала ці ініціативи. Так, за демонтаж пам’ятника висловилося 72,5 відсотка респондентів, радянського танка – 69,8; перейменування вулиці Гагаріна – 88 %.

Що буде далі?

Чортківський міський голова Володимир Шматько на своїй особистій сторінці у Facebook зазначив, що з цього приводу готується проєкт рішення міської ради, який буде розглянуто на постійній комісії та сесії міськради. Відповідне звернення щодо дозволу на демонтаж буде направлено в Тернопільську обласну державну адміністрацію і Міністерство культури та інформаційної політики України.

Радянський танк, пам’ятник радянському солдатові і червона зірка на міському кладовищі будуть демонтовані. У той же час поховання і меморіальні плити з прізвищами загиблих воїнів залишаться на місці. Замість них є пропозиція встановити Хрест чи фігуру Божої Матері.

Щодо перейменування вулиці Гагаріна і провулку Гагаріна, буде здійснено подвірний обхід і збір підписів від їхніх мешканців відносно нової назви. Були пропозиції – перейменувати на честь генерала Кульчицького. Чи підтримають їх – покаже збір підписів.

У Тернополі на деяких вулицях два дні не буде води: зробіть запаси

Люди на Тернопільщині на колінах зустріли тіло загиблого 22-річного Героя (ФОТО)