Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині виявили небезпечне захворювання: офіційно підтвердили

На Тернопільщині фахівці підтвердили випадок дифтерії. Хворий перебуває в інфекційному відділенні Чортківської міської лікарні. Стан хворого стабільний.

Про це повідомляє Департамент охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації.

Діагноз дифтерії офіційно підтверджено у Чортківському районі.

За інформацією Чортківської районної військової адміністрації, 5 квітня, відбулося позачергове засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Комісія прийняла ряд рішень з метою унеможливлення розповсюдження хвороби на території району.

Відомо, що хворий знаходиться в стаціонарі інфекційного відділення Чортківської міської лікарні, йому надано усі необхідні ліки та зроблено потрібні аналізи. Стан стабільний.

Працівниками Чортківського міськрайонного центру ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводиться комплекс протиепідемічних заходів у вогнищі захворювання.

Нагадаємо, що дифтерія — це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передавання, що характеризується місцевим фібринозним запаленням (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем, нирок.

Дифтерія передається найчастіше повітряно-крапельним шляхом, факторами передавання також можуть бути предмети побуту (посуд, іграшки). Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, який блокує синтез білка в клітинах, у результаті чого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям.

Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання.

Попередити розвиток небезпечних ускладнень можна завдяки вакцинації дітей, згідно з Календарем профілактичних щеплень, і ревакцинація дорослих кожні 10 років.

Поліція Тернопільщини показала, що залишилося від ракети окупантів (ФОТО)

У Зарваниці священики охрестили хлопчика з Маріуполя (ФОТО)