Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Як захиститися у разі радіаційної небезпеки: поради тернопільської лікарки-ендокринолога

Надія Пасєчко наголошує, доки не знатимете достовірної інформації щодо викиду радіоактивного йоду, не треба нічого робити.

Професорка Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського, лікар-ендокринолог вищої категорії, голова Асоціації ендокринологів Тернопільської області Надія Пасєчко опублікувала відео, в якому розказала про методи захисту щитоподібної залози у випадку радіаційної небезпеки. Лікарка пояснює, зараз безпечно, але ми повинні бути готові до різного розвитку подій, пише “Терен”.

Нагадаємо, у ніч на 4 березня російські загарбники обстріляли Запорізьку АЕС. У зв’язку з цим в Тернополі спеціальні служби щогодини проводять заміри рівня радіації. Голова міста наголосив, якщо будуть зміни у рівні радіації, жителів Тернопільщини про це проінформують.

– Перш за все нагадую, радіоактивний йод може бути розповсюдженим з працюючого реактора, а не працюючі реактори не мають масового викиду. Другий момент, ми не повинні нічого робити, доки ми не маємо достовірної інформації щодо викиду радіоактивного йоду, – наголошує Надія Пасєчко.

Мікроелемент йод є основним у формуванні гормонів щитоподібної залози. Вона без нього не функціонує. В зоні помірного йододефіциту люди повинні споживати приблизно 150 мікрограм йоду на добу. Всі наші діючі таблетки Калія йодиду, Йодомарину, Йодобаланс містять по 150-200 мікрограм йоду. Це профілактичні дози при звичайному житті, для того, щоб щитоподібна залоза нормально функціонувала та виробляла достатню кількість гормонів, також, щоб не утворювались вузли та гіперплазія, тобто її збільшення, що в народі називають зоб. Але є надзвичайні ситуації, коли наявні викиди радіоактивного йоду. Тоді люди повинні вжити велику кількість йоду для того, щоб заблокувати щитоподібну залозу, аби вона мала стільки йоду, щоб це дозволило їй не вживати і не брати в себе радіоактивний йод. Так пояснює лікар-ендокринолог Надія Пасєчко.

– Для надзвичайних випадків у світі є таблетки по 250 міліграм йоду. Тобто, ми вживаємо по 150-200 мікрограм в нормальному житті, а ті таблетки мають дози в 100 разів більші. На жаль, у нас таких таблеток немає і ми повинні виходити з тої ситуації, що сталася, – каже Надія Пасєчко. – Коли є офіційно оголошена інформація про викид радіоактивного йоду, тільки тоді ми повинні накапати 40 крапель (згідно рекомендацій Інституту ендокринології –  44 краплі)  5-ти відсоткового спиртового розчину йоду у склянку молока. Якщо немає молока, то можна взяти чай.

Йод потрібно капати у молоко або чай, щоб не було опіку стравоходу, тому що це сильний спиртовий розчин. Отже, за словами Надії Пасєчко, всі люди старші 14 років мають накапати в склянку молока 40-44 краплі 5-ти відсоткового спиртового розчину йоду і одноразово випити. Процедуру не потрібно повторювати, тобто пити розчин лише один раз. Це буде в 1 000 разів більша доза, ніж в нормі сприймає щитоподібна залоза. Прийнявши цю дозу, ми захистимо свою щитоподібну залозу від сприймання радіоактивного йоду.

– Годуючі матері згідно рекомендацій беруть 40 крапель. Їхні дітки отримають достатню кількість йоду з молоком і годуючі матері повинні розуміти, що цього дитині буде досить, – каже Надія Пасєчко. – Якщо це діти 13-18 років, вони беруть 40 крапель йоду на молоко, діти менше 13 років – 7-10 крапель.  Всім, меншим 5-ти років, не можна пити цей спиртовий розчин, тому для цих діток (від 2 до 5 років) потрібно 10 крапель йоду розвести у воді і зробити йодну сітку на ніжках чи ручках, внутрішніх поверхнях.  Якщо діти менше 2-х років і не знаходяться на грудному вигодовуванні, то тоді потрібно 10 крапель йоду розвести у воді і зробити дитині йодну сітку.

Детальнішу інформацію можна дізнатися з відео.

На Тернопільщині прощатимуться з Героєм Олександром Корпаном (ФОТО)

Пункти пропуску на західному кордоні з республікою Польща перенавантажені