Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

В Україні оголошено призов резервістів. Що це означає?

22 лютого Президент Володимир Зеленський під час відеозвернення заявив, що підпише указ про призов військовослужбовців запасу через збільшення військової загрози з боку Росії.

“Видано указ про призов резервістів в особливий період”, – сказав Зеленський. За його словами, наразі немає потреби в загальній мобілізації.
Глава держави скористався нормою закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов’язку і ведення військового обліку», який вступив силу 23 квітня 2021 року. Крім реформування системи військового обліку та військкоматів, він передбачає, що в особливий період без оголошення мобілізації можна призвати на військову службу резервістів.
Закон запровадив в Україні новий вид служби – військова служба за призовом осіб з числа резервістів в особливий період.

Це ті резервісти, які звільнилися зі Збройних сил протягом цих останніх років війни, які мають дуже серйозний досвід бойових дій. Йдеться про категорії «оперативний резерв першої черги.

Під такий призов підпадають:

  • колишні учасники АТО і ООС на Донбасі;
  • колишні військовослужбовці строкової служби, військової служби за призовом по мобілізації, на особливий період, а також резервісти з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Рішення про проведення такого призову ухвалює президент України (верховний головнокомандувач ЗСУ) за поданням головнокомандувача ЗСУ.
Резервісти зобов’язані прибути в Центри комплектування та соціальної підтримки або в свою військову частину протягом доби з моменту підписання указу.
На резервістів, які буду призвані без мобілізації, будуть поширюватися трудові, соціально-правові та освітні гарантії, передбачені для мобілізованих громадян.

Економічний патріотизм: Зеленський анонсував зниження податків для бізнесу і на бензин

Розшукують чоловіка, який 9 років тому приїхав на Бучаччину погостювати і пропав безвісти (ФОТО)