Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Через паніку жителі сходу України кинулися купувати квартири на Заході: що робиться з цінами в Тернополі

Останнім часом все більше розлітаються чутки, про те, що українці зі сходу вже пакують “тривожні” валізи й планують переїзд на захід. Через це “західні” квадратні метри почали активно дорожчати.

Рієлтор Роман, стверджує, що попит збільшився на елітне житло.

“Я бачу великий інтерес від клієнтів не тільки зі сходу, а й з Києва, Дніпра. Наразі є тенденція на мультифункціональні комплекси з об’єднаною концепцією, яка включає 3-4 елементи – це життя, робота, навчання, відпочинок. Такі об’єкти мають, відповідно, вищу ціну”, – розповідає він журналістам програми “Гроші”.

Середня ціна у новобудовах за метр квадратний у Львові – 1100 доларів. Якщо житло вже здане, мультифункціональне та розташоване в затишному районі, квадратний метр може коштувати 3000 доларів. Та не для всіх такі ціни підйомні. Як розповідають львівські ріелтори, багато людей телефонують зі сходу і кажуть, що у два рази краще житло можна взяти у сусідньому Івано-Франківську чи в Тернополі.

Дійсно у Франківську ціни нижчі. Середня вартість квадратного метра в “голій” новобудові – 615 доларів. Щодо оренди, то, за словами рієлторів, якщо торік однокімнатна квартира в новобудові в центрі міста в гарному будинку з гарним ремонтом здавалася за 200-250 доларів, то зараз така квартира коштує 300-350 доларів.

А от в Тернополі більше зацікавлені якраз котеджами. За словами місцевого рієлтора Віталія, вартість квадратного метра в них починається від 500 доларів. З ремонтом – до 2,5 тис доларів. Водночас квартири без ремонту, в середньому, коштують 654 долари за квадрат. Це значно більше, ніж торік.

«Якщо порівнювати з лютим 2021 року, ринок виріс на 24%. На новобудови на даний момент стартує ціна 18 тис грн за квадратний метр, – каже Віталій. – Проте у відділах продажів відносно тихо. Люди цікавляться, прицінюються, але щоб можна було сказати про істотний відсоток покупців зі сходу, такого немає».

Насправді, ціни на житло виросли по всій Україні. Напруга ж на сході внесла корективи, але невеликі, стверджує експертка всеукраїнського ринку нерухомості Вікторія Берещак.

“Це пов’язано з низкою факторів, зокрема зі зростанням собівартості будівництва. Вартість будівельних матеріалів та робочої сили почала зростати, деякі будівельні матеріали здорожчали навіть вдвічі і тричі”, – пояснює фахівець.

Загалом на ринок впливає не лише кількість куплених об’єктів, а й кількість візитів у відділ продажу, кількість дзвінків до будівельних компаній, тому що кожен хоче максимально дорого реалізувати свої квадратні метри. Розуміють – є попит, значить треба піднімати ціну.

Сьогодні середня ціна за квадратний метр по Україні виглядає так: найдешевше в Хмельницьку – 574 долари, за ним йде Тернопіль та Франківськ, дорожчі квартири у Запоріжжі й Вінниці – по 757 та 770 доларів за квадрат, трохи більше тисячі вартує метр у Харкові, Львові, Одесі, Дніпрі. Найдорожча нерухомість у столиці – 1424 долари за квадрат.

Середня карта цін за квадратний метр:

Львів – 1024 доларів/кв. м.
Харків – 1023 доларів/кв. м.
Київ – 1424 доларів/кв. м.
Дніпро – 1004 доларів/кв. м.
Одеса – 1005 доларів/кв. м.
Вінниця – 770 доларів/кв. м.
Хмельницький – 574 доларів/кв. м.
Івано-Франківськ – 615 доларів/кв. м.
Запоріжжя – 757 доларів/кв. м.
Тернопіль – 654 доларів/кв. м.
Херсон – 824 доларів/кв. м.
Ужгород – 841 доларів/кв. м.
Рівне – 703 доларів/кв. м.

На збільшення цін повипливало й те, що в українців з’явилося більше грошей. Зокрема заробітчани почали активно скуповувати житло. Мовляв, в банках зник інтерес їх тримати. А нерухомість – непогана інвестиція, якщо все гарно порахувати. Особливо вигідно вкладати у міста, які розвиваються.

Тернопільський апеляційний суд виправдав поліцейських за смерть 22-річного львів’янина

У Росії кілька людей вийшли на мітинг проти війни з Україною (ФОТО)