Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

В Україні ввели надзвичайний стан

За 335 – рішення прийнято. Що це значить.

Верховна Рада затвердила указ президента Володимира Зеленського про запровадження в Україні надзвичайного стану.

Надзвичайний стан запроваджується з 0 годин 24 лютого терміном на 30 днів на всій території України, крім Донецької та Луганської областей, де вже і так діє надзвичайний правовий режим.

Під час своєї доповіді секретар РНБО Олексій Данілов пояснив, що це рішення зумовлене поточними загрозами, але запевнив, що ситуація контрольована.

“Ситуація непроста але абсолютно контрольована. За даними всіх наших розвідок партнерів,  нашої розвідки, за даними  наших аналітиків, без внутрішньої дестабілізації захоплення нашої країни неможливо”, – Данілов.

Як пояснював Данілов раніше, обмеження, пов’язані з надзвичайним станом, будуть варіюватися залежно від регіону.

“Обмеження, пов’язані з надзвичайним станом будуть варіюватися, залежно від регіону. Стосовно Донецької та Луганської областей секретар РНБО пояснив, що там вводити НС неможливо, але там і так діє окремий правовий режим, оскільки йдуть бойові дії”, – Данілов.

Відповідаючи на запитання журналістів, Данілов уточнив, що надзвичайний стан запроваджується на 30 днів. За його словами, на житті більшості громадян, це ніяк не відобразиться.

“Це буде посилення охорони громадського порядку та об’єктів, які забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства, це може бути обмеження руху транспорту, додатковий огляд транспорту, перевірка документів у фізичних осіб.

Ці питання є превентивними, щоб в країні зберігався спокій, працювала економіка, для запобігання дестабілізації…”, – повідомляє Данілов.

Джерело: позачергове засідання ВР.

Як повідомляє “УП” згідно з указом президента, надзвичайний стан загалом передбачає такі обмеження:

особливий режиму в’їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування по території, де вводиться надзвичайний стан (за потреби);

обмеження руху транспортних засобів та їх огляд (за потреби);

посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства;

заборона проведення масових заходів;

заборона страйків;

тимчасова чи безповоротна евакуація людей з місць, небезпечних для проживання, з обов’язковим наданням їм стаціонарних або тимчасових жилих приміщень;

запровадження комендантської години (за потреби);

перевірка документів у громадян, а в необхідних випадках – проведення особистого огляду, огляду речей, транспортних засобів, багажу і вантажів, службових приміщень та житла громадян;

заборона призовникам, військовозобов’язаним та резервістам без попередження змінювати місце проживання;

заборона виготовлення і розповсюдження інформаційних матеріалів, що можуть дестабілізувати обстановку;

регулювання роботи цивільних теле- та радіоцентрів, заборона роботи аматорських радіопередавальних засобів;

особливі правила користування зв’язком та передачі інформації через комп’ютерні мережі (за потреби);

порушення у порядку, визначеному Конституцією і законами України, питання про заборону діяльності політичних партій, громадських організацій в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Повний текст указу Зеленського:

 

 

 

 

Держслужбовця Кременецького хлібокомбінату затримали на хабарі в 10000 грн (ФОТО)

Тримаймо стрій і перемога буде за нами!