На продовольчому ринку України спостерігається стійка тенденція до зростання цін практично на всі продукти харчування, зокрема й тих, які використовуються для приготування борщу.
Про це йдеться у повідомленні Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”.
Зазначається, що тенденція до зростання цін спостерігатиметься й надалі.
Здорожчання спричинене низкою чинників. Перш за все, це урядове збільшення з січня 2021 року тарифів на електроенергію через скасування пільгового тарифу (+36,6 %), водопостачання (+10,9 %), водовідведення (+17,3 %), підвищення цін на енергоносії, плати за оренду приміщень та комунальних послуг в цілому, рівня заробітної плати працівників, транспортних витрат, зокрема, бензину А-95 (+22 %) тощо.
Підвищення витрат за вказаними напрямами змусило виробників збільшити вартість харчової продукції. Відтак, індекс інфляції на споживчому ринку України в 2021 році зріс удвічі – до 10 %.
У торговельній мережі відбулося підвищення роздрібних цін на овочі борщового набору. Зокрема, на початку січня 2022 року проти жовтня 2021 року ціна на картоплю зросла на 1% (8,76 грн /кг), капусту білокачанну – на 54% (12,09 грн/кг), цибулю ріпчасту – на 26% (12,09 грн/кг), моркву – на 11% (9,98 грн/кг).
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, у першому кварталі 2022 року очікується подальше підвищення цін – залежно від виду овочів – на 15-25 % проти цін початку 2022 року.
Вартість борщу у січні 2022 року більш ніж у два рази перевищила показник січня минулого року.
“Крім того, ціни на тепличні овочі в Україні можуть різко зрости у зимово-весняний період 2022 року. Ціновий стрибок передбачається настільки відчутним, що для великої частини українських споживачів – з низьким рівнем доходів – свіжі помідори, огірки та перець у цей період будуть практично недоступні”, – зазначила завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту Інна Сало.
Ціна на споживчому ринку картоплі впродовж останніх п’яти місяців залишалася практично стабільною. Втім, з огляду на тенденції минулих років у зимово-весняні місяці 2022 року очікується подальше підвищення ціни на картоплю – до 35 %.
Найменших змін зазнали споживчі ціни на свинину. На початок січня 2022 року ціна на неї порівняно з січнем 2020 року підвищилася на 6,8 % – до 123,75 грн/кг. Споживча ціна на сало збільшилася на 19,8 % і склала 90,24 грн/кг.
Найбільше – на 26,6 % – в цей період зросли ціни на м’ясо птиці. Нині тушка куряча коштує 70,82 грн/кг.
За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у І півріччі 2022 року збережеться тенденція підвищення цін на основні види м’яса – яловичину, свинину та м’ясо птиці – як мінімум, на 15-20 %. Обмежена купівельна спроможність українців посилила напруженість конкуренції між свининою та курятиною. Нині перевага за останньою.
Середня ціна 1 кг хліба нині складає близько 30,65 грн, що перевищує показники минулого року на 23%. Найближчим часом частка вартості енергоресурсів у виробництві хлібобулочних виробів зросте з 5-7 % до 15-20 %. З урахуванням інфляційного фактору, це призведе до подальшого подорожчання хліба та хлібобулочних виробів на 10-25 %.
Зазначається, що падіння обсягів світового виробництва олійних культур у 2020 році спричинило стрімке зростання світових цін на олію та шрот, що знайшло своє відображення на внутрішньому продовольчому ринку України, де ціна на соняшникову олію зросла на 85%. На початку січня 2022 року вона коштувала в середньому 61,43 грн/л.
Очікується поступове сезонне збільшення відпускної ціни насіння соняшнику, що відобразиться на зростанні ціни соняшникової олії. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, до серпня 2022 року цей вид агропродукції може здорожчати в межах 20 % – до 75 грн/л.
Гречана крупа на початку січня 2022 року проти відповідного періоду минулого року подорожчала на 27,6% – до 47,77 грн/кг, ячна – до 15,80 грн/кг (+21,7%), пшоняна – до 18,42 грн /кг (+5,2%). Ця тенденція зберігатиметься й надалі. Очікується, що споживча ціна на гречану крупу може зрости на 15-20 % і перевищити 65 грн/кг, на крупу ячну – на 10-12 % (18 грн/кг), на пшоняну – на 10-15 % (20 грн/кг).
Джерело: Інститут аграрної економіки
This website uses cookies.