Ріст цін на комунальні послуги, пандемія, загроза вторгнення Росії – все це може спричинити продовольчу кризу. Народний депутат з Тернопільщини, секретар аграрного комітету України Іван Чайківський переконаний, щоб збалансувати ситуацію потрібно знизити на весь ланцюг виробництва харчової продукції ставки ПДВ до нуля, або хоча б до 7%, пише AgroPolit.com.
Іван Чайківський: “Уряд повинен зробити 2022 рік — роком створення доданої вартості в агропромисловому комплексі та інших важливих секторах економіки”
“Курс на нього взяв днями і ЄС: нульовий ПДВ для всіх продуктів харчування, а також фруктів і овочів планують запровадити в ЄС у рамках реформи податку на додану вартість. Згоди про це було досягнуто у Брюсселі в рамках тексту Директиви ЄС про ПДВ. Її планують запровадити у всіх країнах ЄС одночасно, орієнтовно в другому півріччі 2022 року.
Сьогодні в Україні ці товари оподатковують за ставкою 20%. За словами виробників, в таких умовах працювати неможливо. Щоб підтримати українського товаровиробника і вирівняти ситуацію з цінами,влада має зробити кроки на зустріч, адже, якщо підприємства зупинятимуть роботу, то держава недоотримає не лише ПДВ, а й ПДФО і збитки будуть набагато більшими”, – підкреслює Іван Чайківський.