Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Українці не вірять політикам, але довіряють армії та церкві, – опитування

Найбільший рівень довіри серед соціальних інституцій в українському суспільстві мають армія, волонтери, звичайні люди у своєму населеному пункті і Церква. На фоні загострення ситуації з погрозами Росії простежується зростання довіри до Збройних сил України.

Про це свідчать результати всеукраїнського опитування громадської думки “Омнібус”, яке упродовж 3-11 грудня 2021 року провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).
“Армії довіряють загалом 72% українців, а баланс довіри-недовіри становить +60%. Порівняно з груднем 2020 року частка тих, хто довіряє, зросла на 6 процентних пункти, а баланс довіри-недовіри – на 8 процентних пунктів. При цьому простежуються помітні регіональні відмінності – із заходу на схід знижується частка тих, хто довіряє армії, але разом з цим у всіх регіонах більшість респондентів довіряють ЗСУ (від 81% на заході до 52% на сході) при виразному позитивному балансу довіри-недовіри (від +75% на заході до +28% на сході). Також порівняно з груднем 2020 року у всіх регіонах простежується тенденція до зростання довіри до армії”, – йдеться у повідомленні.
Також більшість респондентів довіряють волонтерам (68%, баланс – +57%) і звичайним людям у своєму населеному пункті (63%, баланс – +51%), а церкві довіряють 51% при балансі +27%. У випадку волонтерів і Церкви показники не змінилися порівняно з 2020 роком (зміни в межах похибки), а у випадку звичайних людей простежується зниження на 4 процентних пункти і частки тих, хто їм довіряє, і балансу. У регіональному вимірі довіра звичайним людям приблизно однакова в різних регіонах. У випадку волонтерів є тенденція до зниження довіри із заходу на схід (з 75% до 60%). Щодо Церкви, то на тлі інших регіонів виділяється захід, де 67% довіряють Церкві проти 41-47% в інших регіонах.
Серед органів влади Президенту довіряють 27%, а не довіряють – 50%. Відповідно, баланс довіри-недовіри становить -23%. Порівняно з груднем 2020 року простежується погіршення показників: частка тих, хто довіряє Президента, знизилася на 5 процентних пунктів, а баланс довіри-недовіри – на 10 процентних пунктів. У регіональному вимірі у всіх регіонах простежується переважання недовіри, хоча недовіра дещо зростає із Заходу на Схід. Кабінету Міністрів і Верховній Раді довіряють менше респондентів: відповідно, 14% довіряють Уряду (баланс – -46%) і 11% довіряють парламенту (баланс – -56%). Порівняно з груднем 2020 року ситуація практично не змінилася.

Популярні бонуси в інтернет казино Pin Up в Україні

Скандал з грошима у Чорткові: без тендеру витратили державні гроші