Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині вшанували подвиг Героїв Крут (ФОТО)

29 січня українці традиційно вшановують річницю боїв під Крутами. Наприкінці січня, 104 роки тому сотні юних студентів Української Народної Республіки стали на захист рідної держави. Біля залізничної станції Крути вони, ціною власного життя, зупинили на кілька днів наступ більшовиків на столицю.

Відтак, напередодні пам’ятної дати, 28 січня, у Збаражі представники влади, курсанти військового коледжу та жителі вшанували подвиг молодих хлопців.

Сьогодні ми разом зі всією Україною вшановуємо подвиг молодих, юних хлопців. Комусь було 17, комусь 20, а комусь взагалі 15 років. Це були діти. Діти, які не мали достатніх навиків, достатнього військового та життєвого досвіду. Але в них було прагнення жити у вільній Україні. І це прагнення в них було в сотні разів більше, ніж в діячів і політиканів, які засідали в Центральній раді і майже за рік не змогли створити власної армії, – каже Володимир Болєщук, перший заступник голови Тернопільської облради. – Сьогодні ми бачимо, на жаль, що понад столітній сценарій може повторитись. Так, захисників в нас більше, в нас сильніша армія, але ворог той самий! Московія, чи це комуністична, чи кегебістська імперія, не може змиритись з існуванням самостійної України. Тому, історія має нас навчати не повторювати помилок попередників. Ми маємо бути єдиними перед серйозними зовнішніми викликами. Пам’ятати, що поважають тільки сильних. А щоб бути сильними поруч з таким “сусідом”, треба мати сильну та професійну армію, треба кожному бути готовим взяти зброю і захищати рідну землю. Якщо кожен проникнеться цим духом і вірою, то жоден ворог нам не страшний.

Також присутні вшанували полеглих хвилиною мовчання, поклали квіти до пам’ятника борців за волю України, а курсанти військового коледжу відтворили події січня 1918 року.

У пабі в центрі Тернополя рятували 18-річну дівчину

НАБУ затримало народного депутата під час отримання великих грошей (ФОТО)