Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Що зміниться з нового року для українських заробітчан у Польщі?

У Польщі вже не залишилося жодного великого підприємства, де б не працювали українці. На Тернопіллі у певних селах, селищах та невеликих містечках на заробітках уже понад половина працездатного населення.

Понад 80% українських заробітчан, які вибирають для роботи Польщу, найчастіше їдуть туди через вищу зарплату, ніж їм могли б платити в Україні.

Про це «Сьогодні» розповів генеральний директор компанії із працевлаштування Gremi Personal Томаш Богдевич.

“Чи будуть українці й надалі обирати Польщу як країну трудової міграції залежатиме від того, чи спростять процес працевлаштування і запропонують вищі зарплати західні сусіди Польщі”, – каже Богдевич.

З Нового року у Польщі підвищується мінімальна погодинна ставка оплати праці. Тож у середньому українці зароблятимуть у Польщі на 2 тис. грн більше. Нині на польських фабриках та заводах українським заробітчанам платять 25-40 тис. гривень та вище.

До речі, незважаючи на те, що кількість легально працюючих українців у Польщі рекордна, робочих рук однаково не вистачає. Ще восени Польща відчувала гострий дефіцит працівників.

Для трудових мігрантів у Польщі спрощують процедуру надання виду на тимчасове перебування у країні (до трьох років). Також до двох років розширюють можливість роботи іноземця на сезонних роботах.

Можливість роботи іноземця в Польщі до 24 місяців може бути на підставі дозволу на сезонну роботу та заяви роботодавця про намір взяти на роботу іноземця.

Для тих, хто має намір працювати у стратегічно важливих галузях економіки Польщі, хочуть прискорити процес надання карти тимчасового перебування.

Незважаючи на те, що Польща перебуває у списку лідерів, куди українці охоче поїхали б працювати, на їхньому шляху виникає багато труднощів. Зокрема, і через незнання мови. Напередодні Нового року українці все частіше надсилають заявки на вакансії у Польщі, де не потрібний досвід роботи.

Уродженка Теребовлі перемогла у Міжнародному конкурсі краси (ФОТО)

Збірна України, з Дмитром Підручним у складі, добре виступила на першій біатлонній естафеті сезону