Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

“Людина, яка вміла не лише слухати, а й чути”: Тернопіль прощається із ректором ТНТУ Петром Яснієм (ВІДЕО)

Нещодавно перестало битися серце ректора Тернопільського національного технічного університету, заслуженого діяча науки і техніки Петра Володимировича Яснія. Сьогодні у фойє головного корпусу технічного університету відбулося прощання з Петром Яснієм. Колеги, знайомі, студенти та родичі прийшли, щоб провести Петра Володимировича та сказати прощальні слова.

 

Біографія Петра Володимировича Яснія від Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя.

Петро Володимирович Ясній народився 12 серпня 1952 року в с. Кутище Бродівського району Львівської області. 1973 року закінчив з відзнакою Тернопільський філіал Львівського політехнічного інституту за спеціальністю «Технологія машинобудування, металорізальні верстати та інструменти». 1973-1974 pp. — інженер-технолог і старший інженер-технолог Ужгородського машинобудівного заводу. Після служби в армії з 1975 року — інженер, молодший науковий і старший науковий співробітник науково-дослідного сектора Тернопільського філіалу Львівського політехнічного інституту. В 1977-1980 роках навчався в аспірантурі Інституту проблем міцності АН УРСР, м. Київ. Після закінчення аспірантури з 1980 р. працював у цьому інституті молодшим науковим, а з 1983 р. — старшим науковим співробітником. З 1992 року постійно працював в Тернопільському приладобудівному інституті (нині — Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя), пройшов шлях від завідувача кафедри матеріалознавства, проректора з наукової роботи (1993-2007 pp.) до ректора Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя (з 2007 p.).

Захистив дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата (1980 р.) й доктора технічних наук (1990) за спеціальністю «Механіка деформівного твердого тіла». Йому присвоєно вчені звання старшого наукового співробітника (1985 р.) і професора (1996 p.). Опублікував понад 300 наукових праць, з них 6 монографій та 18 патентів на винаходи. Видав 4 науково-методичних посібники, в т.ч. один з грифом Міністерства освіти і науки України. В журналах, які входять до переліку SCOPUS опублікував більше як 100 наукових праць. Підготував 15 кандидатів і 1 доктора наук, був науковим керівником чотирьох аспірантів. У 2006, 2008, 2009 і 2019 роках проходив наукове стажування в IFMA та Institute Pascal of Clermont Ferrand та Sigma Clermont (Франція).

 

Джерело.

ДТП у Ходачкові: автомобіль з’їхав у кювет і перекинувся

Лікарка розповіла, як у Тернополі лікують хворих на COVID-19