Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Ухвалення закону «Про фортифікацію борошна» зменшить ризики смертельних хвороб, – Ірина Констанкевич

Автор документа Ірина Констанкевич пропонує перейняти світовий досвід профілактики серцево-судинних захворювань і патологій новонароджених дітей, запровадивши на законодавчому рівні процедуру збагачення борошна потрібними організму вітамінами, зокрема, фолієвою кислотою. Це має суттєво скоротити статистику серцево-судинної захворюваності, зменшити смертність від інсультів та інфарктів, попередити випадки народження дітей зі вродженими патологіями. Жіночий рух «ЗА МАЙБУТНЄ» закликає народних депутатів України якнайшвидше внести до порядку денного пленарних засідань проєкт Закону № 5657 «Про фортифікацію борошна».

«Ідеться про збагачення борошна мікроелементом, який ми не завжди отримуємо в достатній кількості з продуктів харчування, із нашого навколишнього середовища, — це вітамін В9. Його відсутність в організмі, на жаль, призводить до ускладнень, до складних проблем зі здоров’ям. І найперше з цими проблемами стикаються молоді мами, які народжують дітей із патологіями — хворобами, які супроводжують людей упродовж життя», — наголосила заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, член Жіночого руху «ЗА МАЙБУТНЄ» Ірина Констанкевич.

Проблему компенсації дефіциту фолієвої кислоти у світі почали комплексно вирішувати наприкінці минулого століття. У 1998 році рішенням Управління продовольства і медикаментів США (FDA) запроваджено обов’язкову фортифікацію (збагачення) борошна фолієвою кислотою. Наступними країнами, які перейняли досвід Америки та почали збагачувати борошно, стали Канада й Чилі. На сьогодні такий спосіб попередження вроджених вад і серцево-судинних захворювань успішно використовують більш ніж 80 держав світу.
За даними Держстату, демографічна ситуація в Україні щороку набуває чимдалі катастрофічніших темпів. Минулого року померли 63 438 людей, що є антирекордом смертності за останні три роки. У топі причин традиційно залишаються серцево-судинні захворювання, які забрали життя 40 359 громадян.
У першому півріччі 2021-го в Україні померла 349 041 людина, що на 21,6% більше аналогічного періоду 2020-го. Понад 60% (185 тис. смертей) сталося від інсультів та інфарктів. Разом із тим народжуваність знизилася на 4,7% — до 132,6 тис. немовлят. Таким чином, лише за півроку населення України скоротилося на 216 446 людей.

Усе в диму: у Тернополі на Микулинецькій масштабна пожежа (ФОТО)

За вихідні майже 7 тисяч тернополян відвідали найбільшу в області гарбузову фотозону (ФОТО)