Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У заповіднику на Тернопільщині сфотографували рідкісного звіра (ФОТОФАКТ)

У природному заповіднику «Медобори» на фотопастку вдалося зазнімкувати рідкісного звіра з виду котячих.

Це кіт лісовий.

– Felis silvestris – рідкісний вид, занесений на сторінки Червоної книги України. Чисельність на Поділлі — кілька десятків особин, – повідомляють на сторінці заповідника у соцмережі.

Як розповідає «Вікіпедія», кіт лісовий загалом подібний до свійського кота, але відрізняється дещо більшими розмірами (довжина тіла до 90 см) і відносно коротким притупленим хвостом, покільцьованим кількома (частіше 3–4) темними смугами. Кінчик хвоста чорний. Підошви лап чорні. Очі блакитні або сірі.

В Україні карпатська популяція сягає чисельності 300–400 особин, на Поділлі — кілька десятків особин. Є одиничні особини в плавнях Дунаю та Дністра. Загальна кількість оцінюється в 400–500 особин.

Вчені вважають, що зменшення чисельності цього виду спричинене, інтенсивним вирубуванням лісу, різким скороченням площ старих листяних лісів, особливо дібров, створення штучних лісових насаджень і активне рекреаційне використання лісів. А також знищення особин виду під час відстрілу бродячих домашніх котів, застосування мисливських капканів. Серед несприятливих кліматичних чинників важливе значення має глибина снігового покриву.

Зазвичай кіт лісовий веде прихований спосіб життя. Селиться поодинці. Активний у сутінках та вночі.

– Теплолюбна тварина. Водиться в місцях, що добре прогріваються сонцем, з густим травостоєм, старими дуплистими деревами, в чагарнику. Виводкові лігва влаштовує в дуплах дерев, розколинах скель, під купами сушняку і колод, у норах борсука та лисиць, зрідка — на горищах лісових будинків, в очеретяних заростях. Живиться переважно мишоподібними гризунами, рідше птахами, плазунами, у крайніх випадках — трупами тварин. Самка раз на рік (квітень — травень) після 63–68 денної вагітності народжує 2–4 (зрідка 5) сліпих малят, які тримаються біля неї до вересня — жовтня. 

Факти розмноження в зоопарках України невідомі.

Фото з допису

Джерело.

На Тернопільщині батьки збирали гроші, щоб оплатити комунальні послуги школи

Родина із Кременця потрапила у смертельну аварію: очевидців просять відгукнутися (ФОТО)