Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Факультатив “Основи християнської етики” впроваджують у школах Тернополя

На сесії Тернопільської міськради проголосували за впровадження програми “Основи християнської етики” в школах. 

Про це Суспільному розповів міський голова Сергій Надал.

За його словами, програму викладатимуть з 1 по 9 клас як факультатив, тобто за бажанням учнів. Гроші на це виділятимуть з бюджету громади.

Тернопільська школа-ліцей №6 є одним із навчальних закладів, де діє факультатив “Основи християнської етики”. Директор школи Олександр Остапчук каже, раніше заняття проводили лише в початкових класах. Цьогоріч їх вперше впровадили для учнів 5 – 9 класів.

“Відповідно до заяви батьків ми заповнюємо клас, щоб була кількість учнів, яка необхідна нормативам, це не менше 8 осіб. Назбирується і до 15 дітей. У старших класах трішки менше, але цьогоріч йде розмова і є потреба в тому, щоб більше спілкуватися на такі загальнолюдські теми. Думаємо, що до 9 класу ми зможемо набрати дітей, щоб заняття відбувалися”, – каже Остапчук.

Валентин Феленчак навчається у 8 класі. Він розповів, що ходитиме на факультатив:

“Я ходжу прислуговувати до церкви. Мене це дуже сильно зацікавило”.

Ольга Пупко має двох онучок. Жінка каже, що одна із них навчається у 2 класі й відвідує факультатив “Основи християнської етики”.

“Це дуже добре, що дитина набирається багато знань, дитина розвивається, ми дуже задоволені. Як на мене, обов’язково потрібно, щоб дитина ходила до церкви, молилася, щоб вони знали, що потрібно ходити в церкву”.

У 6 школі навчаються троє дітей Миколи Мамчура. Чоловік розповів, що не записуватиме дітей на факультатив:

“Мої діти туди не підуть. Я сам з дітьми займаюсь, я придбав Біблію для дітей, ми її читаємо, коментуємо, є дуже багато питань і їм цікаво. Але я не хочу їм нав’язувати свої поняття. Думаю, що вони самі мають обрати”.

Факультатив “Основи християнської етики” в 6 школі проводить Анна Мелимука-Бенько. Жінка каже, християнську етику викладає понад 18 років. Вона розповіла, що вивчають під час занять:

“За основу йде Біблія, ми розглядаємо біблійні історії, беремо біблійних героїв. Діти мають приклад і ми ці історії інтерпретуємо в сучасний стиль життя. Основне завдання цього курсу – це формування моральних цінностей, духовно-етичних цінностей. Ця програма не несе за собою мету нав’язування, нав’язування своєї думки. Основне, що ми подаємо – це розпізнати, що таке добро, а що таке зло, а дитина вже сама має вибрати”.

Начальниця міського відділу освіти Ольга Похиляк розповіла, скільки шкіл проводитимуть факультатив “Основи християнської етики” наразі невідомо:

“Це будуть школи, педради, ради школи вирішуватимуть і доводитимуть нас до відома. Зараз ми ще не знаємо, бо тільки сьогодні прийняли цю програму. Окремих посібників, підручників даватись не будуть, в програмі є теми, по яких кожен вчитель має напрацювання, має досвід і буде викладати. Підручників дітям не потрібно, бо це факультатив”.

За впровадження програми “Основи християнської етики” на сесії проголосували усі 32 присутніх депутатів. Про це розповів міський голова Тернополя Сергій Надал. За його словами, гроші на фінансування факультативу виділятимуть з бюджету громади.

“Якихось додаткових видатків для бюджету це не буде нести. Тепер вже чітко розуміємо, що держава відмовилась від цього на рівні країни. Власне, ми знаємо, що в Тернополі є запит на проведення такої програми, Тернопіль завжди був містом великодуховним і ми хочемо це підтримувати. Будемо фінансувати за кошти місцевого бюджету витрати на проведення таких уроків. Але я ще раз наголошую, що уроки стосуються учнів 1-9 класів. Уроки є виключно добровільні. Якщо батьки не мають бажання, відповідно, діти цим займатись не будуть”, – каже Надал.

Нагадаємо, у травні 2016 року тернополянка Тетяна Семусь зареєструвала електронну петицію до міської ради про відокремлення освіти від релігії. Тоді петиція набрала 308 голосів із 250 необхідних, в червні того ж року на сесії міської ради петицію розглянули, але не проголосували.

Джерело.

Тендітна 17-річна тернополянка встановила чотири рекорди з пауерліфтингу (ФОТО)

Тернопільська Нива зіграла внічию в Хмельницькому і вийшла до топ-3