Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Примхи монополістів: ціна на газ для тернополян буде вищою 1 гривню за куб, ніж у сусідніх областях

Постачальники газу оприлюднили річні тарифи на газ для домогосподарств.  Ціна на блакитне паливо від “Тернопільоблгазу” та “Тернопільміськгазу” буде становити 8,99 грн. за кубометр.

Газопостачальні організації з Львівщини, Івано-Франківщини, Хмельниччини, Чернівеччини та Волині пропонують ціну 7,99. Відповідну аналітику цін оприлюднила “Економічна правда”.

З історії питання
Цінове ралі на європейському газовому ринку не вплине на вартість блакитного палива для українців. Принаймні – до кінця опалювального сезону.
Річ у тім, що з 1 травня в Україні почав діяти новий продукт: річний газовий тариф. Він передбачає, що постачальники блакитного палива до кінця квітня 2022 року продаватимуть газ побутовим споживачам за фіксованою ціною.

Цінова вилка
Залежно від компанії річні ціни відрізняються ледь не вдвічі. У майже половини постачальників, на які припадає 70-80% користувачів, ціни нижчі 8 грн за куб м.
Клієнтам трьох компаній з Херсонської, Житомирської та Чернівецької областей пощастило менше: їх річний тариф становить 13,5 грн за куб м. Правда, постачальника завжди можна змінити або перейти на місячний тариф.
Утім, якби ціни визначалися ринковими, а не адміністративними методами, українцям довелось би платити значно більше.
За даними “Української енергетичної біржі”, 27 вересня вартість газу на нідерландському хабі TTF (враховує ціну на хабі, вартість транспортування газопроводами Європи, тариф для точки входу в ГТС України та ПДВ) перевищила 28 грн за куб м без урахування маржі компаній-постачальників та вартості доставки.

За транспортування газу плата окрема
З початком роботи ринку газу для населення громадяни платять за паливо й окремо – за його доставку. Плату за транспортування збирають оператори газорозподільних мереж – так звані облгази. Кожен з них має свій тариф.
У січні 2021 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, встановила для облгазів граничний тариф на доставку палива споживачам: 1,79 грн за куб м без ПДВ (20%).
З понад 40 операторів ринку тарифи лише у 15-ти з них менші за ліміт. В інших вартість доставки перебуває на обмеженому державою рівні.

У Тернополі знайшли хлопчика, який пропав безвісти (ФОТО)

Тернопіль два дні залишиться без води: коли та де