Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Отруєння грибами: на Тернопільщині померла людина

В Україні почастішали випадки отруєння дикорослими грибами.

Як повідомили у Центрі громадського здоров’я, станом на 10 вересня вже зафіксовано 12 отруєнь.

У Тернопільській області внаслідок отруєння грибами померла 1 людина. У Полтавській області зареєстрували 2 випадки, постраждали 3 людини, 1 з них – померла. У Хмельницькій – 2 випадки, постраждали 4 людини.

По одному випадку отруєння дикорослими грибами зареєстрували у Миколаївській (3 людини), Рівненській (2 людини), Житомирській (2 людини), Запорізькій (1 людина), Львівській (1 людина) областях.

У Центрі громадського здоров’я не рекомендують купувати гриби на стихійних ринках, радять збирати лише добре знайомі, а за найменшого сумніву – одразу викидати.

Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними. Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали. Не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає – віддає воду і збільшує концентрацію токсинів.

Не куштуйте сирі гриби. Удома ще раз ретельно перевірте гриби – усі сумнівні треба викинути. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання, варіть не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв. Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше як добу”, – інформують в ЦГЗ.

Вживати гриби не рекомендують вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Також не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

При отруєнні терміново телефонуйте до “швидкої”. Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Джерело.

У справі про зґвалтування 13-річної жительки Настасова провели усі ДНК-експертизи, – поліція

Юні футболісти з Тернопільщини візьмуть участь у наймасштабніших дитячих спортивних змаганнях України (АНОНС)