Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Там виросло чотири покоління: родина з Тернопільщини відзначила сторіччя своєї хати (ФОТО)

Родина Шваків відзначила 100 років своєї хати, що в селі Кут-Товсте Чортківського району. Про це “Суспільному” повідомила Любов Кріль, яка нині доглядає за батьківським будинком.

За її словами, ця хата була осередком місцевої “Просвіти”.

“Святкування планувалося давно, десь років навіть 5-7 тому. Ще був живий мій батько, а його вже, на жаль, з нами три роки немає. То ми планували, що будемо святкувати сторіччя хати. Про історію хати я розпитувала жительку села Ольгу Стадник, якій також виповнилося 100 років. Вона мені розказала, що в нашій хаті в 1934 – 1935 роках була читальня “Просвіти”. І пані Ольга ще молодою дівчиною була в нашій хаті. Тут вони готувалися до Шевченківських днів, вчили “Катерину”.

На свято запросили сусідів, родичів та друзів. Сестра Любові Кріль – Марія Бабій розповіла, що жила у цій хаті, коли була дитиною.

“Пам’ятаю, коли дідусь помер, – мені було 5 років. Колись я з ним корову пасла. Він все дуже співав. А потім вже мій тато співав, грав. Він на багатьох інструментах грав. І мені це дуже запам’яталося. І так думаю, що це передалося і дітям, і внукам”.

До святкування 100-річчя хати родина підготувала тематичне печиво та виставку зі світлин і книжок.

Своїми силами організували домашній концерт. За словами Любові Кріль, найбільше на святкуванні згадували про діда Володимира.

“Він вів зошити на 96 сторінок. Тут є і церковний календар, і різні вірші. Дуже багато акровіршів писав, ми спочатку не знали, що це таке, а потім вже здогадалися, що за першими літерами можна було відгадати ту загадку. Про себе писав, про бабусю Марію, яку дуже любив. До речі, вона вийшла заміж у 16 років. Ну, колись так модно було, напевно. І в нас багато збереглося таких зошитів, в яких дідусь цілу зиму описував, ніби історію. Він навіть статистику вів. Писав, хто в селі має телевізор, які заможні господарі були. Таке дуже цікаве для історії”.

Приєднуйтеся до нашого Телеграм-каналу. Найцікавіше тут

Один із записників Володимира Швака

Нащадки засновників хати вважають, що їхні предки навчили їх любові до України.

“У нас завжди Україна була на першому місці. І всі ми, і діти, і внуки, і правнуки знають, що Україна, то є понад усе”, – каже Марія Бабій.

У хаті Шваків виросло чотири покоління.

У Тернополі молодий мотоцикліст не впорався із керуванням і вдарився головою об стовп

Катування дитини: понівечений хлопчик помер, не виходячи з коми