Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Конфлікт на Тернопільщині: спершу попросили гроші за паї наперед за два роки, а тоді подали до суду

У зв’язку із земельною реформою в Україні до Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги все частіше надходять звернення із земельних питань. Зокрема про спадкування земельної ділянки, оренду паю, оформлення документів на земельну ділянку тощо.

Так, до Тернопільського місцевого центру звернувся чоловік, якому на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 2,8 га  для ведення сільськогосподарського виробництва. Цю земельну ділянку він отримав у спадок  у червні 2020 року, після смерті свої бабусі. Тоді ж дізнався, що цю землю передано в оренду одному фермерському господарству на строк до 09.01.2027, пише Свобода.

Чоловік зазначав, що земельна ділянка перебуває у користуванні фермерського господарства на підставі договору оренди від 09.01.2017 року. Однак, на його переконання, договір оренди земельної ділянки покійна бабуся не підписувала, а підпис у договорі підроблений, оскільки в останні роки свого життя вона через стан здоров`я не могла цього зробити.

У Тернопільському місцевому центрі чоловікові призначили адвоката – Боднар О.В., яка написала позовну заяву про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та скасування запису про державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки, укладеного 09.01.2017 року. У судовому засіданні чоловік подав клопотання про проведення судової почеркознавчої експертизи.

Суд встановив наступне. У 2016 році важко захворів батько заявника. Тоді бабуся та матір заявника звернулися до орендаря з проханням дати гроші наперед за два роки за два земельних паї. На це керівництво фермерського господарства погодилося. У свою чергу мами заявника повідомила, що бухгалтер фермерського господарства попросила її підписати договір оренди спірної земельної ділянки. Вона підписала вказаний договір. Далі бухгалтерка  просила її, щоб нікому не казала, що саме вона підписала договір оренди за бабусю. Також додала, що не ставила свою (зараз уже покійну) свекруху до відома та не повідомляла їй про те, що вона підписала договір оренди спірної земельної ділянки.

Те, що бабуся заявника не підписувала договір оренди земельної ділянки, також підтверджено висновком експерта. Встановлено, що підписи від імені орендаря на договорі оренди та акті приймання-передачі земельної ділянки виконані не бабусею, а іншою особою.

Суд ухвалив рішення про скасування запису про державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки та зобов`язав фермерське господарство повернути чоловіку земельну ділянку.

Вирок Горбатюку під питанням: Верховний Суд повернув справу на новий розгляд в апеляцію

35 гончарів та керамістів представили свої роботи: у Тернополі відкрилась виставка “Кераміка княжої доби” (ФОТО)