Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Сьогодні – День пам’яті захисників України

У неділю, 29 серпня, в Україні є Днем пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Для відзначення дня пам’яті та героїзму загиблих захисників було обрано саме цю дату, оскільки її приурочено воєнним подіям на сході України, коли під час Іловайської операції українська армія зазнала найбільших втрат, повідомив прес-центр штабу операції Об’єднаних сил.

Цей день встановлено указом президента від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і

добровольців, котрі віддали життя за батьківщину, як нагадування про одну із

найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедію.

«29 серпня 2014 року під час виходу сил АТО з оточення під Іловайськом російське керівництво порушило домовленості і ворожі збройні сили впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових. Таке віроломне вбивство кваліфікується міжнародним гуманітарним правом як воєнний злочин. Тоді полягло 366 українських воїнів, 429 зазнали поранень, 158 зникли безвісти, 300 опинилися в полоні», – зазначили у Генеральному штабі Збройних сил України.

Смертельний для захисників України «зелений коридор» пролягав через поля із соняшниками. Тож символом Дня пам’яті захисників України стала квітка соняха.

У День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання. О 10:00 на час хвилини мовчання буде зупинено роботу в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях (крім тих, де встановлено безперервний режим роботи), рух громадського та приватного транспорту з подаванням відповідних звукових сигналів. Також на знак вшанування пам’яті захисників України о 10:00 буде перервано трансляції радіо- і телепередач. Окрім цього, у День пам’яті захисників України трансляції розважальних програм радіо і телебачення буде обмежено.

Також цього дня буде приспущено Державні Прапори України на спорудах органів влади, державних підприємств, установ і організацій, зазначає «Укрінформ».

Як Тернопіль святкував День міста: шукайте себе на фото (РЕПОРТАЖ)

“Вони тримали в страху весь район”: подробиці про минуле бабусі скаліченого хлопчика без вух і губи (ФОТО)