Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Як пройшли на Тернопільщині «Дзвони Лемківщини»

Минулих вихідних відбувся 22-ий фестиваль «Дзвони Лемківщини», який зібрав гостей з усіх куточків України. Активно долучився до організації новообраний керівник Тернопільського обласного методичного центру народної творчості Володимир Вермінський. Окрім того, що виконав на святі кілька власних пісень та всім відомих – «Гей, соколи», «Шабелина» та «Червона рута», як вмілий керівник і господар разом із колегами взяв на себе значну частину організаційних питань.

Приємно, що я мав змогу доторкнутися до культури лемків, глибше пізнати їхній самобутній фольклор, поспілкуватися з прекрасними людьми, які або особисто пережили примусове виселення з рідних земель, або важке випробування випало на долю їхніх предків. Ця сторінка історії зачепила й мою родину: дідусь по батьковій лінії з сім’єю був переселений із Надсяння в 1946-ому році,- поділився Володимир Вермінський. – Разом із моїми колегами ми долучалися до підготовки сценарію фестивалю, відповідали за технічне забезпечення – подбали про звук, світло, екрани, рекламну продукцію та ін. Координували проведення майстер-класів майстрами народних ремесел. Супроводжували колективи художньої самодіяльності, контролювали час виходу на сцену. Словом, допомагали в усьому головній режисерці – лемкині Вірі Дудар із Монастириськ.

Володимир Вермінський вважає, що потрібно відроджувати культурну спадщину українського народу, зокрема, унікальну лемківську.

Маємо берегти історичну пам’ять задля того, щоб передати важливу генетичну складову наступним поколінням українців. Лише знаючи минуле, можемо будувати наше майбутнє, – наголосив Володимир Вермінський.

Дірки в черепі, розтрощена щелепа: рідні Юрія впевнені, що 17 років тому його вбили (ВІДЕО)

Карантин продовжили до 1 жовтня і готуються до збільшення випадків госпіталізації