Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

“Дельта” у Тернополі: або щеплення до 15 вересня, або щотижневий ПРЛ-тест (ВІДЕО)

Якщо до 15 вересня працівники всіх комунальних структур і організацій Тернополя не зроблять щеплення проти COVID-19, надалі їм доведеться щотижня підтверджувати відсутність захворювання на коронавірус результатом ПРЛ-тесту.

Таке рішення ухвалили на засіданні міського Штабу із подолання надзвичайної ситуації, пов’язаної із COVID-19, сьогодні, 6 серпня. І стосується воно як працівників мерії, так і всіх учителів, медиків, комунальників тощо.

Фахівці всебічно обговорили стан епідемічної ситуації в Тернополі. Йшлося, зокрема, і про те, що штам «Дельта» виявили в 19 тернополян. Тож спершу на цьому засіданні дали слово тимчасово виконуючому обов’язки генерального директора ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України» Юрію Дементьєву.

– Наразі Тернопільська область перебуває у «зеленій» карантинній зоні, але впродовж останніх 2-х тижнів спостерігається локальне зростання кількості інфікувань COVID-19, – каже він. – Так, удвічі зросла кількість хворих у Тернопільській громаді.

За його даними, впродовж останніх 10 днів у Тернополі лабораторно підтвердили 88 випадків коронавірусної хвороби. Найбільша частка інфікованих – особи віком від 18 до 49 років (63 особи – прим.).

– Серед нових хворих є двоє медиків і четверо дітей, – додає Юрій Дементьєв. – Перевищення епідпорогу у Тернополі ще немає, проте станом на 6 серпня інтенсивний показник захворюваності у місті складає 43,2% при загальнообласному – 20,5%. Хочу наголосити: окрім британського штаму коронавірусу, який досі циркулював у місті та області, вже зафіксували 52 випадки штаму «Дельта». Тож очікувано, що він поступово поширюватиметься.

Юрій Дементьєв також уточнив, що, відповідно до дослідження, проведеного науковцями з Китаю, концентрація вірусу в організмі зараженої людини при штамі «Дельта» у тисячу разів вища. Це означає, що у хворого набагато більша вірогідність виділяти вірус у зовнішнє середовище, що сприяє поширенню інфекції серед інших людей.

– Цей штам є більш заразним і контагіозним, тобто швидше передається від людини до людини, – пояснює медик. – Якщо особа не вакцинована, ймовірність розвитку тяжкого перебігу хвороби після зараження штамом «Дельта», набагато вища. Небезпека полягає і в тому, що під загрозою інфікування опиняться діти, підлітки та молодь. Єдиний спосіб вберегтися – вакцинуватися.

Закликав краян не ігнорувати можливість вакцинуватися і начальник міського управління охорони здоров’я і медичного забезпечення Василь Даньчак. Принагідно він навіть перечислив усі Центри вакцинації, що діють у нашому місті.

 

– Закликаємо людей вакцинуватися, а також просимо дотримуватись заходів безпеки, які регламентовані положеннями про адаптивний карантин в Україні, – зазначає, у свою чергу, міський голова Сергій Надал. – Нагадуємо, що у громадських місцях потрібно одягати маски, дотримуватися дистанції та дотримуватися правил перевезення в громадському транспорті.

У засіданні також брали активну участь начальниця міського управління освіти і науки Ольга Похиляк, начальник міського управління транспортних мереж і зв’язку Олег Вітрук, а також – правоохоронці. Що цікаво, всі вони погодилися із пропозиціями мера.

Враховуючи вищезазначене, учасники Штабу прийняли таке рішення:
– 
працівникам міської ради, комунальних підприємств і організацій скористатися можливістю здійснити вакцинацію поти COVID-19. Від щеплення звільняються громадяни за медичними протипоказами – на підставі довідки від сімейного лікаря;
– із 15 вересня 2021 р. у разі відмови працівників від вакцинації, керівникам виконавчих органів, комунальних підприємств і організацій здійснювати щотижневий допуск таких працівників до місця праці за наявності негативного ПЛР-тесту;
– 
Тернопільському міському управлінню ГУ Держпродспоживслужби в області, районному управлінню поліції ГУНП в області, управлінню патрульної поліції в області, управлінню муніципальної інспекції посилити роботу в частині контролю за дотриманням протиепідемічних заходів, особливо за діяльністю торгових, торгово-розважальних центрів, закладів громадського харчування та громадським транспортом.

Читайте також: Коронавірус мутує: на Тернопільщині серед заражених “Дельтою” уже є і дитина (ВІДЕО)

Джерело.

Коронавірус мутує: на Тернопільщині серед заражених “Дельтою” уже є і дитина (ВІДЕО)

На Борщівщину з’їхалися байкери з України та Польщі (ФОТО)