Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернопілля на Олімпіаді: хто представить і коли змагання?

Уже в п’ятницю, 23 липня, розпочнуться багатостраждальні ХХХІІ Олімпійські ігри у Токіо. Через коронавірус Ігри були перенесені на рік, а потім кілька разів були на межі повної відміни. Організатори вирішили проводити змагання без глядачів, в олімпійському селищі діють суворі правила і обмеження, але все ж Олімпіада стартує…

Збірна України буде представлена в Японії 157-ма спортсменами. Це — найменше за історію. Та, незважаючи на такий мінімальний склад (навіть чотири роки тому в Ріо було на чверть більше), наша команда цілком боєздатна і потужна, а, на думку деяких експертів, навіть одна з найсильніших за історію.

Такий кількісний склад зумовлений передусім надзвичайно жорсткими умовами відбору, які панують останнім часом. Так, наприклад, у дзюдо в кожній ваговій категорії виступить не більше 16 атлетів (а в карате взагалі вісім). Тобто на шляху до півфіналу дзюдоїстам потрібно буде здолати лише двох суперників. Отож, зрозуміло, що тих, для яких на Олімпіаді головне участь, серед олімпійців залишилося обмаль. На Іграх — лише найсильніші.

Як приклад високої конкуренції відбору можна навести ситуацію із жіночою збірною України з фехтування на шаблях — однієї з найсильніших команд світу, яка вигравала нагороди на двох Олімпійських іграх з трьох попередніх. Нині наша збірна в світовому рейтингу посідає 6 місце, але в силу специфіки відбору навіть така позиція не дала змоги вийти на Олімпіаду.

З різних причин поза Олімпіадою опинилися дуже багато українських зірок і зірочок: гімнаст Верняєв, стрибун у висоту Бондаренко, важкоатлет Чумак, плавець Говоров, тенісист Стаховський, бігунка Ляхова. Не зуміли вибороти ліцензію і юна й талановита тернопільська гімнастка Анастасія Бачинська чи наш уславлений майстер велотреку Віталій Гринів.

Однак склад збірної, незважаючи на втрати, дуже іменитий. За нагороди поборються: легкоатлетки Магучих, Левченко, Геращенко, Бех, плавець Романчук, дзюдоїстка Білодід, боксер Хижняк, борець Беленюк, фехтувальниця Харлан, снайперка Костевич, гімнаст Радівілов, майстрині синхронного плавання, каноїсти і байдарочники, а також кілька десятків їх партнерів по команді, здатних за сприятливої нагоди піднятися на п’єдестал.

Є у нашій збірній і тернопільський слід — двом олімпійкам не чужий наш край. Однією з перших у нашій команді (ще о 3 ночі суботи, 24 липня, за київським часом — різниця з Токіо у нас 6 годин) стартуватиме вихованка знаменитої тернопільської школи фехтування на шпагах подружжя Духотів Олена Кривицька. Вона вже давно переїхала до столиці, але асоціює себе з рідним Тернопіллям.

Нині Олена — лідерка збірної України саме у шпазі. Українкам, на жаль, не вдалося вибороти командну ліцензію, отож Кривицькій довелося самотужки відбиратися на Ігри і навесні вона впевнено виграла ліцензійний турнір.

У світовому рейтингу Олена на 10-ій позиції, хоча бувала і в топ-3. За попередній олімпійській цикл шпажистка успішно виступала на всіх трьох чемпіонатах світу — двічі виборювала бронзові нагороди, а ще одного разу зупинилася в чвертьфіналі. І навіть видання The Associated Press у своєму загальному прогнозі на Ігри віддає нашій спортсменці срібну нагороду Олімпіади.

Отож, Олена Кривицька розпочне свої виступи на Олімпіаді зі стадії 1/16 фіналу в суботу, 24 липня, приблизно о 3-4 годині за київським часом. Стадія 1/8 фіналу розпочнеться о 7:35, чвертьфінали — о 9:25. Якщо всі ці перепони наша спортсменка подолає успішно, то півфінали заплановані на 12:00, а фінал — на 14:45.

Значно пізніше,1 серпня, вийде на старт уродженка Калуського району Івано-Франківської області Наталя Стребкова. Кілька років тому ця спортсменка вийшла заміж за тернопільського бігуна Івана Стребкова і тепер єдина представляє в збірній Тернопілля.

Наталя — призерка молодіжного чемпіонату Європу і безумовна лідерка збірної України в бігу на 3000 м з перешкодами. І хоча на світовому рівні на цій дистанції дуже велика конкуренція, однак наша бігунка пробилася на Олімпіаду завдяки рейтингу.

На цій дистанції на Олімпіаді заплановано три попередні забіги і фінал. Попередні забіги відбудуться 1 серпня о 3:40, 3:55 та о 4:10. В одному з них і візьме участь тернополянка. Якщо ж їй вдасться пробитися до фіналу, то вирішальний забіг запланований на 14:00 у середу, 4 серпня.

Бажаємо успіху нашим дівчатам, як і загалом усім українським спортсменам!

“Почалась рвота, їсти нічого не хотів, пив чуть-чуть…”. Як Арсенко зі Скалата переніс укол вартістю понад 2 млн. доларів

У Тернополі одна жінка рятувалась в аварії, а інша – хотіла покінчити з життям