Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

“Вікна краще закривати”: піщана буря в Україні, чи дійде вона до Тернопільщини?

Зараз піщана або пилова буря спостерігається у Києві та деяких областях України. Про це повідомляє синоптик Наталка Діденко.

“Про сьогоднішню пилову бурю.

Я нічого про це не писала так довго сьогодні, лише загально згадавши у ранковому прогнозі про її високу ймовірність.

Бо це – прерогатива відповідних органів із досить потужними можливостями та доступом до інформації.
У другій половині дня чи вже під вечір подібне пояснення з’явилося.

Я раніше перепощувала, що могла, інформацію приватних осіб, які були або свідками цього явища, або самі нарили-накопали хоча б щось.

Але не будемо шукати причини чи крайніх.
Спокійно підсумуємо з того, що я прочитала й знайшла.

Спочатку процитую повністю пояснення ДСНС!

“В Українському гідрометцентрі пояснили причини погіршення метеорологічної видимості у столиці.

За інформацією Українського гідрометцентру, 22 червня у м. Києві зафіксовано погіршення метеорологічної видимості.

Причиною такого явища стало видування у південних районах РФ значної кількості ґрунту та переміщення повітряних мас на територію України. Крім того, додатковим фактором стало посилення швидкості вітру до 20 м/с у м. Києві, що спричинило видування з дорожнього покриття і вулиць дрібно дисперсного пилу, а також підвищення вологості повітря, яке сприяє погіршенню горизонтальної видимості. Дана ситуація не несе загрози життю і здоров’ю громадян.

Ситуація покращиться до середини ночі, проте залишкові явища переміщення пилових частинок будуть спостерігатися ще деякий час.”

Ніби загалом все зрозуміло, лише мене здивувало – коли це у Києві було посилення вітру до 20 м/с? Це ж – штормовий вітер. Я, видно, щось пропустила.

Що каже міська київська влада?

“За результатами моніторингу якості повітря за 22 червня 2021 року на двох автоматизованих постах спостереження у Києві було зафіксовано підвищення концентрацій пилу (тверді речовини фракцій РМ 2,5 та РМ 10): пост спостереження № 4 (вул. Вербицького 26) у Дарницькому районі; пост спостереження № 8 (Харківське шосе, 7/1) у Дніпровському районі. Про це повідомляє Управління екології та природних ресурсів КМДА.

За даними космічних спостережень, над Лівобережною частиною України зафіксовано пилову бурю «Астраханський суховій». Явище зачепило місто Київ і стало причиною підвищених показників пилу на постах моніторингу.

Шкідливі речовини накопичуються з більшою або меншою інтенсивністю в атмосфері міста залежно від метеорологічних умов: температури повітря, швидкості вітру та атмосферного тиску.

В атмосфері постійно відбувається перемішування повітря – так звана «турбулентна дифузія». Вона виникає завдяки різким змінам швидкості вітру, концентрацій речовин тощо.

Завдяки змішуванню шкідливі речовини не тільки переносяться вітром за межі міста, а й підіймаються у верхні шари атмосфери.

Якщо температура повітря стрімко зростає, то це перешкоджає перемішуванню шарів повітря – гаряче повітря не дає забруднюючим речовинам підійматися вгору.

За період із 14 до 22 червня 2021 року, за даними Центральної геофізичної обсерваторії ім. Бориса Срезневського, середньодобова температура у Києві підвищилась з 18℃ до 25,2℃.

Такі погодні умови спричиняють явище смогу, яке спостерігають кияни.

За таких умов фахівці рекомендують населенню, яке належить до групи ризику (хронічні захворювання дихальних шляхів, алергічні реакції, захворювання серцево-судинної системи), утриматися від перебування на вулиці, зачинити вікна. Якщо ж є нагальна потреба вийти на вулицю, слід взяти з собою чисту воду та захист для дихальних шляхів.”

Оце таке від рідної КДМА.

А тепер по простому.

З азійських районів, з Казахстану,чи Росії, скоріше, з астраханських напівпустель, степів, принесло до нас цю пилову чи піщану бурю.

Через спеку та сухе повітря вітер зняв, здув верхній пересушений шар, підняв і погнав до нас.

Оскільки вітер зараз південно-східний, тобто, з південного сходу, то ця пилова буря, відповідно, прийшла до нас.

Більше пишуть про Лівобережжя Україну, але це застаріла інформація, бо погіршення видимості через пил та пісок спостерігають люди вже в Житомирській та Хмельницькій областях.

Найближчим часом вітер залишатиметься з напрямками східним та південно-східним, тому, ситуація може бути без особливих змін.

Проте фахівці прогнозують, що ця пилова буря не буде тривалою і не завдасть масштабної шкоди здоров”ю людей.

Проте все ж поки не зміниться вітер на інший напрямок, не вщухне спека і не з’являться якісь дощі, краще перестрахуватися.

Тобто, нічого такого особливого, але все ж…

У кого проблеми з диханням, взагалі бронхо-легеневі проблеми, якісь алергії, проблеми із серцем – краще все ж маски на обличчя (нам не звикати), чи й пересидіти в приміщенні.

Вікна краще закривати, якщо вдома чи на роботі є кондиціонер, хай помірно попрацює.
Ну, й водичку пити чисту, промивати акуратно вдома носа очищеною водою.

Береженого Бог береже.

Фотографій космічних пилової бурі вже ніби всі надивилися.

Але ось вам на вечір ще одне джерело інформації про “ненашу” (краще б кавуни з тої Астрахані нанесло)) пилову бурю.

І ще раз нагадую, що пилова буря також спостерігалася у Києві 16 квітня 2020 року.
Здоров’я, спокою, безпеки.
І це мине)”, – написала пані Діденко.

На Тернопіллі 17-річний водій скутера виїхав на зустрічну і зіткнувся з автомобілем: він та його пасажир у лікарні

“Кенгуру постійно скаче, тому такий смак”: тернополянка розповіла про життя в Австралії (ФОТО)