Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Безробітним тернополянам дадуть по 100 тисяч на власний бізнес

В Україні з 1 січня 2022 року стартує державна програма, спрямована на підтримку малозабезпечених та тривало безробітних громадян.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики.

Безробітні та малозабезпечені українці зможуть відкрити власну справу. Вони зможуть отримати допомогу в розмірі до 15 мінімальних зарплат (на початок 2022 року – 97 500 гривень) для оплати рахунків на придбання необхідного для започаткування власної справи устаткування і матеріалів.

Примітно, що матеріальну допомогу можна повертати за рахунок сплачених в процесі підприємницької діяльності податків і соціальних внесків. Тобто сума до повернення буде зменшуватися з кожним податковим платежем. Крім того, якщо такий підприємець працевлаштує ще двох осіб за направленням центру зайнятості, повертати допомогу державі не потрібно.

Механізми цієї програми були успішно апробовані в пілотному проекті «Рука допомоги», який був реалізований Міністерством соціальної політики України за підтримки Світового банку в рамках проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» в 2016-2019 роках. Тоді понад 230 довгострокових безробітних в трьох областях отримали безпроцентну допомогу від держави на відкриття власної справи. Більше 90% з них успішно працюють і сьогодні.

Марина Лазебна

«Це дуже своєчасна програма. Епідемія коронавируса загальмувала розвиток економіки, багато людей втратили роботу і тривалий час не можуть її знайти або підробляють в неофіційному секторі економіки. Нова державна програма запропонує їм прекрасну можливість реалізувати себе в малому бізнесі », – заявила міністр соціальної політики України Марина Лазебна.

Андрій Новак

До слова, економіст Андрій Новак вважає, що Україна якомога швидше повинна перейти на багаторівневу пенсійну систему, оскільки при чинній пенсійній системі через 10-15 років настане кризова ситуація. «Оскільки без цього з нашою однорівневою солідарною пенсійною системою через 10-15 років ми зіткнемося з ситуацією, коли майже весь обсяг пенсій потрібно буде покривати з державного бюджету. Дефіцит Пенсійного фонду буде таким великим, що відпаде сенс його існування як такого, тому що все одно пенсії будуть виплачуватися з держбюджету. При однорівневій солідарній пенсійній системі ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду неможливо ніколи», – підкреслив експерт.

Джерело: Тижневик “Номер один”

У селі Мужилів, Підгаєцької громади асфальтують дорогу (ВІДЕО)

“Мама втратила єдиного сина”: на Тернопільщині у воді знайшли тіло одного з хлопців, які зникли на Дністрі