Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Чи відберуть тепер фінал кубка України у Тернополя (фоторепортаж)

Півфінальний матч відбувся в атмосфері спортивного свята, але з чисельними порушеннями.

Учора в Тернополі відбулося справжнє спортивне свято — півфінал кубка України з футболу, в якому київське Динамо зіграло з Агробізнесом із Волочиська. Видовищний поєдинок завершився впевненою перемогою динамівців з рахунком 3:0 і глядачі, яким дозволили бути на трибунах, отримали величезну порцію файних емоцій. Однак були на матчі і кілька прикрих моментів, на яких ми зупинимося докладніше.

 

Найперше відзначимо, що організація двобою відбувалася в умовах підвищених заходів безпеки. Представники правоохоронних органів перекрили дороги навколо міського стадіону ім. Р. Шухевича, і вже за кілька сотень метрів до спортивної споруди порядок охороняли підсилені патрулі Нацгвардії.

По периметру стадіон було оточено додатковим парканом і на територію стадіону, вже на стадії цього паркану, пропускали тільки за наявності квитків і посвідчення особи. Патрулями й охоронцями також були насичені й внутрішні території.

Однак проблеми прийшли з того боку, звідки, очевидно, ніхто не чекав. Ще за пів години до початку матчу стадіон був практично порожній. Нагадаємо, що за умов проведення поєдинку у помаранчевій карантинній зоні дозволялося заповнити стадіон на 25% від загального числа місць (при місткості тернопільського стадіону приблизно 15 000 місць – не більше 3-4 тисяч уболівальників). Однак в останні хвилини перед грою і в перші 20 хвилин матчу вболівальники заповнили трибуни візуально відсотків на 80-90.

Виною цьому, як вдалося з’ясувати, стала… винахідливість тернополян. З’ясувалося, що на стадіоні немає змоги зчитувати QR-коди з електронних квитків. Тернополяни швидко це «просікли», і просто робили собі копії квитків і так йшли на трибуни. Під самий початок гри поліція і контролери перестали перевіряти паспорти й інші посвідки особи, адже наплив був дуже великим, отож, на стадіон потрапило дуже багато людей. Таким чином, додаткові паркани і перекриття вулиць мало допомогли – на матч міг потрапити хто завгодно…

Інша проблема пов’язана з роботою стюардів на матчі. Сама гра не була агресивною, а клас Динамо позбавив її особливої інтриги. Отож, на трибунах не було агресії, і роботи у стюардів було не багато. Однак головне своє завдання вони не виконали.

Справа у тому, що матч відвідала група фанатів «ультрас» київського Динамо. Вони намагаються вигнати зі свого клубу тренера Мірчу Луческу через його «шахтарське» минуле та антиукраїнські і антидинамівські колишні висловлювання. Вони ще до гри повідомили про свою акцію і розмістилися за одними з воріт. Всю гру фани голосно ображали Луческу і власників клубу братів Суркісів. А під кінець попрямували в бік лави запасних Динамо.

І ось тут стюардам варто було зупинити переміщення цієї групи, адже  ходити між секторами на грі офіційно було заборонено. Однак ніхто їх не зупинив, і фани безперешкодно, користуючись сонним завершенням гри, підійшли до самого «дашку» лави запасних Динамо  і затягнули своє: «Lucesku, go away!» А на захист Луческу кинулися інші тренери та запасні Динамо. Особливо намагався захистити тренера голкіпер Георгій Бущан, який був запасним воротарем на грі. Треба віддати належне правоохоронцям, у лічені хвилини спецпідрозділ, так званих, «космонавтів» оточив ультрасів, швиденько «зачистив периметр» навколо «лінії зіткнення» і не допустив жодних сутичок.

Мірчу Луческу ж підтримали прості тернопільські і волочиські уболівальники, якими були буквально «забиті» центральні сектори. Вони оплесками і вигуками висловили підтримку румунському фахівцю і обурення діями ультрасів. А сам тренер звернувся до фанів з характерним акцентом: “Ві — нє Дінамо, ві — нє Дінамо!” У підсумку ультрасів просто перекричали. Однак певний осад щодо організації і проведення матчу цей епізод також залишив…

Отож, 13 травня Тернопіль має прийняти фінал кубка України, в якому зустрінуться київське Динамо і луганська Зоря. Наскільки відомо, після вчорашнього поєдинку його проведення в нашому місті можуть взяти під сумнів. Та ми віримо, що вирішальний кубковий матч, на який тернопільські вболівальники чекали більше року (торік його забрали з Тернополя через карантин), таки відбудеться у «файному» місті за присутності глядачів. Усі причетні зроблять висновки з вчорашньої гри, і 13 травня все буде організованіше й дисциплінованіше.

Зламали носа і вилицю: у Тернополі вночі побили 21-річного хлопця

Через недобудований міст на Бережанщині чотири села можуть залишитися без сполучення (відео)