Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

“Квартири зависли у повітрі”: на Тернопільщині люди живуть у “будинку-привиді” (ВІДЕО)

На Тернопільщині є “будинок-привид”.  Цей будинок має 100 квартир, але за документами міської ради лише 40.

Він є, але його нема. У Борщеві люди живуть у “будинку-привиді”. Квартири у п’ятиповерхівці приватизовані, але сам будинок не має документів на введення в експлуатацію. Він тридцять років як тріщить по швах, мешканці вимагають відселення, але зробити це – не можливо. На балансі мерії – лише частина споруди.

Куди поділися всі документи на п’ятиповерхівку – дивіться далі у сюжеті “ТСН”.

Отже, цей будинок має 100 квартир, але за документами міської ради лише 40. Ось цієї частини будинку документально не існує – шістдесят квартир зависли у повітрі – немає акту введення в експлуатацію, невідомо хто балансоутримувач.

Щоб зрозуміти, як могло таке статися, що шістдесят приватизованих квартир разом зі сходами, коридорами та дахом просто повислі у повітрі, потрібно перенестися у 1980 рік. Тоді цей будинок зводили кількома чергами: спершу три під’їзди комунальних безплатних квартир, які і взяла на баланс міськрада. А за кілька років до них причепили ще чотири під’їзди кооперативних. Адреса тут одна. І на комунальні, і на кооперативні під’їзди.

“Шістдесят квартир кооперативних взагалі ніде не числяться. На цілий будинок немає технічної документації, проектної документації”, – розповіла мешканка Марія Ільчук.

Ба більше – немає головного документа, який би засвідчив, що обидві частини будинку тридцять років тому були здані в експлуатацію і там можна жити, кажуть у міськраді.

Їх мали відселити ще тридцять років тому – з новобудови, запевняють мешканці, бо уже тоді з будинком були проблеми, адже збудований на плавуні і з порушеннями.

“Фундамент був так само зроблений неправильно, тут були якісь провадження по будівельниках чи прорабах, бо дуже були грубі порушення”, – розповіла мешканка Наталія Белюх.

Але їхнє відселення затягнулося на роки. Будинок просто сиплеться, бо кажуть, будівельники так крали цемент, що перекладали цеглу піском.

Мешканці бояться, що будинок колись просто завалиться. Ні відселяти людей, ні капітально ремонтувати споруду ніхто не збирається, бо вона без документів. І та частина, що на балансі міськради, і та, що кооперативна.

“Сьогодні міська рада звернеться в правоохоронні органи про зникнення документів на цей будинок. Нехай приймають рішення згідно закону і шукають хто винен, в кого вони є”, – сказав міський голова Борщова Ігор Чопик.

Квартири без будинку – навіть юристи будівельної сфери здивовані.

“Я просто не розумію, як можна було за радянських часів загубити 60 квартир. Тим більше, будувалося за рахунок коштів самих учасників кооперативу. Відповідно, треба питатися в голови, а як так сталося, куди подівся будинок”, – сказав адвокат Богдан Будзик.

Ми знайшли колишнього голову будівельного кооперативу і спитали. “Я не можу вам точно сказати, чи він зданий був, ну але люди заселилися, то рішення міської ради було. Що він в теорії зданий”, – розповів чоловік.

Тобто міськрада, зі слів ексголови кооперативу, квартири приватизувати дозволила, але сам будинок в експлуатацію – зданий лише в теорії. Юрист рекомендує людям розшукати документи ліквідованого кооперативу. Може, хоч там є доказ, що квартири існують.

А в міськраді Борщова тим часом дивуються жителям будинку-привида. Чому вони за тридцять років не спромоглися впорядкувати правовідносини з комунальними структурами міськради. Тієї самої міськради, яка свого часу дозволила людям приватизувати квартири. Відселяти ж людей з помешкань, що тріщать по швах, чиновники не збираються. Бо юридично – вони взагалі не мали права туди заселятися.

“Протягом 30 років курсувала ставом”: продається багаторічний символ Тернополя (ФОТО)

“Ціну зменшили”: біля Тернополя продають будинок за понад мільйон доларів. Чим він особливий (ФОТО)