Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

“Ситуація з ковідом на Тернопільщині складна, а прийдешні свята можуть ще більше все погіршити” – епідеміолог (ВІДЕО)

Ситуація з ковідом на Тернопільщині залишається стабільно складною. Офіційно підтверджена в області циркуляція британського штаму коронавірусу. 

Про це повідомив під час засідання міського штабу для боротьби з коронавірусом лікар-епідеміолог Володимир Паничев.

– Це ще одне застереження для нас всіх, що, очевидно, епідситуація ще тривалий час залишатиметься складною, – каже він. – Тому всім варто прислухатись до порад медпрацівників, рішень штабу та комісій, щоб ми, не зважаючи на складність ситуації, не опинилися в “червоній” зоні (зараз Тернопільська область в “помаранчевій” зоні – ред.).

За добу помирають близько 20 людей

За словами Паничева, рівень щоденної захворюваності в області сягає великих чисел. Зокрема, кількість лабораторно-підтверджених випадків щоденно складає 500-600 людей.

– А якщо брати до уваги випадки підозр за клінічними ознаками, то це в межах 1-1, 5 тис. у останні дні, – зазначає епідеміолог. – Кількість людей, які продовжують хворіти, щоденно теж, на превеликий жаль, збільшується і сьогодні на ранок складає 10 тис. 163. Не дивлячись на те, що частина людей одужує, все таки в щоденному режимі кількість людей, які одночасно продовжують хворіти, збільшується. Дуже високою є смертність. У останні три дні помирає близько 20 людей на добу.

ПОКАЗНИК ПЕРЕВИЩЕННЯ ПОРОГУ ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА ГРИП ТА ГРВІ, ЯКИЙ МАЄ БУТИ НЕ ВИЩЕ 100%, В ОБЛАСТІ СКЛАДАЄ, 201,3%

Також на більшості території області є дуже високими показники інцидентності. Це, як пояснює медик, кількість хворих на 100 тис. населення за останні 14 днів. За цим показником в області ми вже сягнули рівня 702 на 100 тис., а 7 днів тому цей показник складав 649,5 на 100 тис.

Ризикуємо потрапити до “червоної” зони

– Найвищі показники в області за критерієм інцидентності є в Підволочиському районі – 1149 хворих на 100 тис. населення. Дуже високий показник в Бережанах 953, – розповідає Володимир Паничев. – Багато територій мають показники на рівні 700-800, в Тернополі цей показник складає 884,9.

На жаль, в області перевищують два критерії, за якими здійснюється оцінка належності до певного рівня епідемічної безпеки, додає фахівець.

– Показник перевищення порогу захворюваності на грип та ГРВІ, який має бути не вище 100%, в області складає, 201,3%, – інформує він. – Коефіцієнт виявлення випадків інфікування за день не має перевищувати 20%, а в області він складає 22%.

Хворіють люди віком 30-65 років

Треба враховувати ситуацію із захворюваність в сусідніх областях, яка також є складною, наголошує Володимир Паничев.

– Дві області – Чернівецька та Івано-Франківська продовжують перебувати в “червоній” зоні, – звертає увагу медик. – В останні два дні дуже ускладнилася ситуація в сусідній Хмельницькій області. Два дні поспіль тут за показниками перевищував рівень “помаранчевої” зони, на півночі цієї області розгорнутий тимчасовий шпиталь. Окрім того, треба враховувати прийдешні свята. Адже як правило в цей період населення вкрай активне, що може небажано вплинути на епідситуацію.

ПОКИ ЩО МИ НЕ МОЖЕМО ДАТИ ОПТИМІСТИЧНОГО ПРОГНОЗУ СТОСОВНО РОЗВИТКУ СИТУАЦІЇ

У Тернополі серед хворих переважають люди активного віку від 30 до 65 років. Мало хворіють діти, що свідчить, що заходи в сфері освіти дають свій ефект.

– Але поки що ми не можемо дати оптимістичного прогнозу стосовно розвитку ситуації. Найкращим виходом була б  стабілізація епідситуації, тобто, щоб вона не погіршувалася, – вважає Володимир Паничев. – Але я завжди приводжу для прикладу Івано-Франківську область, де після досягнення високих рівнів захворюваності період стабілізації триває доволі довго. Потім вихід з цієї ситуації теж доволі тяжкий. Нагадаю, що вже більш, ніж півтора місяця, ця область перебуває в “червоній” зоні, і зниження рівня захворюваності не є таким стрімким і очікуваним, якби цього хотілося, пише “Терміново”.

БК Тернопіль без варіантів поступився в Києві Будівельнику

До місця патріотичної звитяги в Козівській ОТГ відремонтують дорогу(ФОТО)