“Золоті” яйця, цукор і олія: чому дорожчають продукти і коли це закінчиться?

З початку року в Україні стрімко зростають ціни на продукти. Особливо додали в ціні яйця, олія і цукор.

Перші два продукти “додали” в ціні понад 50%, порівняно з січнем минулого року. Олія — понад 25%. Наприклад, десяток яєць зріс у ціні з 20-22 грн. до 36-38 грн.

У Торгово-промисловій палаті України (ТПП) зазначають, що за останні пів року внутрішні ціни на пшеницю, жито, кукурудзу зросли за всіма позиціями з 3,7-4,7 тис грн до майже 9 тис грн за тонну. Саме на зерно припадає до 60% собівартості яйця.

Кілька місяців тому борошно коштувало дешевше, ніж зараз коштує зерно, з якого воно виробляється.

Лише за перший тиждень лютого вартість борошна стрибнула на 1000-1400 грн/т і перевищила позначку 12 тис грн/т. Інколи ціна підвищувалася двічі протягом одного дня. Аналогічна ситуація на ринку цукру.

“Внутрішні ціни на цукор на 30-40% перевищують світові. Навіть при цьому українські виробники кондитерських і хлібопекарських виробів не можуть законтрактувати цукор на внутрішньому ринку”, – зазначають у ТПП.

Аномальне зростання цін на продукти провокує інфляцію в країні. отож, Уряд намагається вжити заходів, щоб стабілізувати ситуацію, однак поки безрезультатно.

Та все ж урядовці з оптимізмом дивляться у майбутнє.

“Наразі ми в діалозі з ключовими групами виробників та торгівельних мереж, говоримо про збільшення пропозиції, що має збалансувати ціни. За нашими очікуваннями, стабілізація цін відбудеться вже наприкінці березня”, — прогнозують в Уряді.

Поживемо-побачимо…

Бойко Роман

This website uses cookies.