Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

30 мільярдів витратили в Україні на ковідні закупівлі

За рік від 18 березня 2020 до 18 березня 2021 року (включно) в країні провели 148,5 тисяч ковідних закупівель через Prozorro на 30,9 млрд грн.

Про це повідомляє DOZORRO.

“Наприкінці березня (2020 року – ред.) урядовці запровадили процедуру закупівлі COVID-19. Лікарні та інші замовники отримали можливість придбати товари, роботи й послуги зі спеціального переліку без торгів — просто за прямими угодами.

Такі закупівлі в Prozorro мають спеціальну позначку, через яку їх можна відстежити й проаналізувати. Однак важливо пам’ятати, що суми закупівель COVID-19 не дорівнюють усім витратам на боротьбу з вірусом. Ця процедура – це можливість, а не зобов’язання. Деякі замовники купували необхідне і за звичайними процедурами, зокрема на аукціонах”, – йдеться у статті.

Зазначається, що традиційно найактивнішим місяцем у закупівлях став грудень.

“Наприкінці бюджетного року замовники намагалися максимально оперативно довитратити всі виділені їм кошти. До того ж у грудні уклали кілька великих коронавірусних угод.

Наприклад, наприкінці року централізовано придбали автомобілі швидких на 728 млн грн. Також в передостанній день 2020 року ДП “Медичні закупівлі” підписали угоду на постачання 1,9 млн доз вакцини Sinovac Biotech на 964,3 млн грн. Загалом у грудні суми 11 договорів перетнули межу в 100 млн грн кожен”, – повідомляє DOZORRO.

При цьому, і в інші періоди року можна простежити зв’язок між зростанням кількості хворих на коронавірус і ковідних тендерів.

Зокрема, після відносно спокійного літа, восени кількість інфікованих та госпіталізованих почала стрімко зростати.

“Відповідно, зросли й потреби медзакладів. Також такій тенденції коронавірусних договорів посприяли зміни, що Кабмін вносив до переліку товарів, робіт і послуг, які можна купувати за процедурою COVID-19. У 2020-21 роках цей список коригували 14 разів – і майже завжди розширювали”, – йдеться у статті.

Загалом коронавірусною процедурою хоча б раз скористалися майже 9 тисяч замовників.

Так, на трьох з них припадає 35% від загальної суми укладених договорів COVID-19 (10,8 млрд грн). До трійки замовників-лідерів за вартістю всіх коронавірусних угод увійшли ДП “Медичні закупівлі України”, КМДА та Міністерство внутрішніх справ.

Повідомляється, що ДП “Медичні закупівлі” проводить централізовані закупівлі для МОЗ.

За коронавірусною процедурою у 2020 році підприємство найбільше витратило на комп’ютерні томографи – 2,3 млрд грн.

Також закупівельники уклали договори на постачання тестів для виявлення COVID-19 (988 млн грн), вакцину від коронавірусу Sinovac Biotech (964 млн грн), апарати ШВЛ (840 млн грн) та автомобілі швидкої допомоги (728 млн грн). При цьому, купити швидкі у 2020 році запланували ще до пандемії.

При цьому, на другому місці за сумою договорів COVID-19 – Київська міська державна адміністрація.

Підприємства та установи, підконтрольні КМДА, витратили на товари й послуги для боротьби з COVID-19 1,65 млрд грн. Зокрема, на медичне обладнання (ШВЛ, рентгени, УЗД) пішло понад 630 млн грн, а на фармацевтичну продукцію та лікарські засоби – понад 411 млн грн.

Замикає топ-3 Міністерство внутрішніх справ.

Підпорядковані МВС структури витратили на боротьбу з COVID-19 1,27 млрд грн.

На ці гроші правоохоронці купували необхідні засоби індивідуального захисту, дезінфекційні та антисептичні засоби та медичне обладнання. Ще до середини літа МВС очолювало рейтинг найбільших замовників за спеціальною процедурою COVID-19.

“Цікаво, що головним постачальником індивідуальних засобів захисту для МВС стало казенне підприємство “Форт”. Воно також підпорядковане МВС. До пандемії “Форт” спеціалізувався на розробці й виготовленні вогнепальної зброї та спецзасобів для співробітників правоохоронних органів.

Але з приходом коронавірусу в Україну державне підприємство стало постачати імпортні засоби індивідуального захисту до підпорядкованих міністерству структур. За цей час на рахунках “Форту” осіло понад 12% усіх коронавірусних закупівель МВС – майже 154 мільйони гривень”, – зазначає DOZORRO.

Загалом за процедурою COVID-19 найбільше витратили на придбання медичного обладнання – 14,7 млрд грн (47,5 % від загальної суми). Замовники купували апарати штучної вентиляції легень, ультразвукової діагностики, рентгенівське обладнання, томографи та кисневі концентратори.

Ще 7 млрд грн витратили на лікарські засоби, 2,4 млрд грн – на автомобілі швидкої допомоги (окрім ДП їх купували й інші замовники). На тести для виявлення COVID-19 пішло 1,3 млрд грн.

 

У Тернополі в закладі 28-річна жінка обікрала 22-річну дівчину

На Тернопільщині померла настоятелька Богоявленського монастиря (ФОТО)